Natuurgebied

Buytenhout

Moerasbos, natuurbos, wandel- en fietspaden, een kinderboerderij en speelbossen... Wat heeft Buytenhout eigenlijk niet?

Over Buytenhout

Groene long

Balij vormt samen met het Bieslandse Bos een gestaag groeiend stukje ‘groene long’ tussen Zoetermeer, Pijnacker-Nootdorp en Delft, met volop mogelijkheden voor recreatie. Zo is er een 60 meter lange loopbrug in het moerasbos aangelegd. Over niet al te lange tijd kun je hier letterlijk opgaan in het groene moerasbos.

Balij

Boswachter Lisa Wassenaar: "Het Balijbos ligt aan de rand van de wijk Rokkeveen in Zoetermeer. Vlak bij de stad en toch helemaal buiten. In dit bos ligt een speelbos, waar je lekker kan spelen en vies mag worden. Na het spelen kan je nog even wat drinken en de dieren aaien bij Stadsboerderij De Balijhoeve."

In het westen van Balij wordt het bos steeds natuurlijker. Dit is goed te zien in het Natuurbos, waar de natuur haar eigen gang gaat. Midden in het Natuurbos ligt een ruig, open gedeelte dat wordt begraasd door runderen.

Bieslandse Bos

In het Bieslandse Bos vind je volop afwisseling. Moeras, ruigte, bos en open polder, het is er allemaal. Via de vele wandel- en fietspaden kun je het gebied goed verkennen. Op de verschillende zit- en uitkijkpunten vergeet je de drukte van de stad en ervaar je de natuur van dichtbij. Vooral bij de Ronde Vijver heb je weids uitzicht op de Bieslandse Polder.

Wie het Bieslandse Bos in gaat, komt langs markante grenspalen met het wapenschild van Biesland uit de 16e eeuw. Deze palen zijn een ode aan de bewogen geschiedenis van het gebied. De ‘ambachtsheerlijkheid’ Biesland werd meermaals opgenomen in omligagende gemeenten, en weer zelfstandig, voordat het in 1921 aan de gemeente Pijnacker werd toegevoegd.

Landschapsarchitecten Ben Kuipers en Jos van de Lindeloof hebben bij de inrichting van het Bieslandse Bos het agrarische verleden van het gebied meegenomen. Bij de entrees vind je bijvoorbeeld grote landbouwhekken van gezaagde boomstammen.

Meer informatie

Meer informatie vind je in de folder Balij en Bieslandse Bos (PDF) en in de recreatiekaart Buytenhout (PDF).

Het Balij Bieslandse Bos maakt onderdeel uit van Regiopark Buytenhout, waar ook recreatiegebieden van de gemeenten Delft, Zoetermeer en Pijnacker-Nootdorp onder vallen. Voor meer recreatietips en de regionale UITagenda, bezoek de website van Regiopark Buytenhout.

Op een bankje in Buytenhout vergeet je de drukte van de stad.