Natuurgebied

Bentwoud

Van klein en jong naar groot en groen. Zie het bos groeien in het Bentwoud. Een nieuw bos, met nu al veel te beleven.

Over het Bentwoud

Op de voormalige akkers van het Bentwoud ontwikkelt zich een gevarieerd landschap. Bos, struiken, grasland vol bloemen, moerassen en open ruimten wisselen elkaar af. In het bos vind je veel verschillende soorten bomen en struiken, niet in strakke bosvakken, maar speels door elkaar, waardoor het bos heel natuurlijk voelt. Veel sloten in het gebied hebben een natuurvriendelijke oever. Dat trekt weer verschillende vogels, vissen, insecten en planten.

Fietsen en wandelen in het Bentwoud

In het Bentwoud is het heerlijk wandelen en fietsen. Wandelen mag je zowel op het pad als struinend buiten de paden. Er lopen fietspaden door en om het Bentwoud, dus ook op de fiets kun je het Bentwoud ontdekken. Speciaal voor hardlopers is er een parcours met afstandmarkering van 3 kilometer uitgezet, het Woudloperspad. Midden in het Bentwoud ligt de Golfbaan Bentwoud. De golfbaan heeft de status van landgoed en is daarom ook opengesteld voor wandelaars, hardlopers en fietsers. Diverse wandel- en fietsroutes doorkruisen de golfbaan. 

Meedenken in het Gebruikersplatform Bentwoud

Staatsbosbeheer nodigt bezoekers uit om mee te denken over het Bentwoud. Bijvoorbeeld in het Gebruikersplatform Bentwoud. Een initiatief van bezoekers en omwonenden van het Bentwoud en Staatsbosbeheer. Het platform denkt onder andere mee over de ontwikkeling van het Bentwoud, het beheer, de natuurwaarde, recreatie, toegankelijkheid, veiligheid en activiteiten. Ze komen 5 keer per jaar bij elkaar, altijd in of bij het Bentwoud. Iedereen is van harte welkom! Kijk voor meer informatie op bentwoud.staatsbosbeheer.nl

Meedenken over de toekomst van het Bentwoud

De provincie Zuid-Holland en Staatsbosbeheer willen het Bentwoud, ten oosten van Zoetermeer, (nog) aantrekkelijker maken voor recreanten. Wil je meedenken over de toekomst van het Bentwoud? Dat kan tijdens brainstormsessies op zaterdag 2 maart, zaterdag 23 maart en zaterdag 13 april 2024, van 10.00-13.00 uur. Locatie: vergadercentrum van Roest, Boslaan 3 in Benthuizen. Meer informatie en aanmelden op zuid-holland.nl/bentwoud. Via deze link is het ook mogelijk je ideeën in te brengen indien je niet aanwezig kunt of wilt zijn bij de brainstormsessies. Wij horen graag van je.

Vrijwilligers

Vrijwilligers zijn belangrijk voor het Bentwoud. Zo werkt een groep vrijwilligers mee aan het beheer van het gebied. Elke tweede zaterdag van oktober tot maart snoeien en zagen ze en beheren ze de struinpaden. Daarnaast werkt een kleine groep vrijwilligers het hele jaar door aan beheerklussen, of helpen ze mee met tellen van planten en dieren. De vrijwilligers verzorgen ook een deel van de activiteiten voor bezoekers in het Bentwoud. Zelf vrijwilliger worden? Neem dan contact op met boswachter Jessie Bragdon.

Vrienden van het Bentwoud

Ook de Vereniging Vrienden van het Bentwoud denkt mee over de ontwikkeling, het gebruik en het welzijn van het Bentwoud. Het is een groep enthousiaste en betrokken mensen, uit de omliggende gemeenten Alphen aan de Rijn/buurtschap Benthuizen, Boskoop, Hazerswoude, Waddinxveen en Zoetermeer. Ook zijn zij vertegenwoordigd in het Gebruikersplatform Bentwoud. Iedereen die het Bentwoud een warm hart toedraagt kan lid worden van de vereniging. Meer informatie vind je op Bentwoud.info.

Sponsoren

Verschillende particulieren en bedrijven hebben een steentje bijgedragen aan het Bentwoud. Voorbeelden van sponsoring zijn: inrichting en beheer van stukken bos, donatie van banken of een bijdrage aan educatieprogramma’s. Zo heeft BP Nederland de inrichting en onderhoud van 5 hectare bos gesponsord en leveren zij een jaarlijkse bijdrage aan het educatieprogramma NatuurWijs. De Krepel Group sponsort de inrichting en onderhoud van 1 hectare bos. Het Avatarbos is aangeplant door particulieren in samenwerking met de stichting Waarde. De ASN Bank heeft in het Sponsorbos bijna 10 hectare bos laten planten. Wij zijn de sponsoren heel dankbaar voor hun bijdrage aan het Bentwoud.