Natuurgebied

Baronie van Breda

Statige bossen met lange lanen, vennetjes en beken. De prachtig meanderende Mark. De Baronie van Breda ademt historie.

Oude bossen en polders in Baronie van Breda

De Baronie van Breda, gelegen in het westen van Noord-Brabant, kent de mooiste en oudste bossen in de omgeving. De bossen zijn aangelegd door 16e-eeuwse stadsbaronnen, met lange lanen, heide, vennetjes en beken. En een lange geschiedenis van prinsen, stropers en smokkelaars.

In de stille Chaamse Bossen grazen reeën en vliegen roofvogels over de toppen van bomen. Het Liesbos is het grootste zomereikenbos van ons land, met monumentale lanen die de adel in de 17e eeuw gebruikte tijdens de jacht naar reigers. Het Ulvenhoutse Bos is in het voorjaar bezaaid met witte bosanemonen. Pronkstuk is het Mastbos: een statig bos met lange lanen, vijvers, vennetjes en 500 jaar oude bomen.

Maar de Baronie bestaat niet uit bossen alleen. Tussen de bomen vind je ook heidevelden, veenmoerassen en oude leemputten, zoals in de boswachterij Dorst. Ten noorden van Breda vind je de Vuchtpolder; een oude polder met veel weidevogels. En langs de meanderende Mark is het heerlijk wandelen en fietsen, of genieten van een zomerse picknick.

Bosanemonen in het Ulvenhoutse Bos
Contact
Boswachter Egbert Eilander en Claudia Hertzer
Egbert Eilander en Claudia Hertzer Boswachter van dit gebied
Bouvignelaan 35
4836 AA Breda
baronievanbreda@staatsbosbeheer.nl
Mastbos, Liesbos, Dorst, Ulvenhoutse Bos en Spinolaschans: boswachter Egbert Eilander (06-18073949); Strijbeekse Heide en Chaamse Bossen: boswachter Claudia Hertzer (06-23222334).