Wandelen

Ontdek de leukste wandelroutes van Staatsbosbeheer, van korte ommetjes tot lange struintochten; er is voor ieder wat wils!

Boswachterspad Stuifduinentocht

Schoorlse Duinen / Noord-Holland

De wind in je haren, stuivend zand onder je voeten en een omgeving waar de natuur vrij spel heeft. Tijdens de stuifduinentocht door de Schoorlse Duinen in Noord-Holland beleef je de natuur en al haar elementen. Ontdek de witte duinen en zie zand, wind en water spelen met het gebied.

In de winter ga je hier op ontdekkingstocht

Laurens Bonekamp, boswachter Schoorlse Duinen

Ontdek het pure Schoorl

Boswachter Laurens Bonekamp: “De stuifduinentocht door de Schoorlse Duinen is er een voor de avonturier. Tijdens deze uitdagende wandeling over stuifduinen en stuivend zand ontdek je Schoorl in zijn puurste vorm. Hier beleef je hoe de natuur zich gedraagt als het vrij spel heeft.

De zandverstuiving bij de Baaknol is iedere maand een nieuw bezoek waard. De witte duinen zijn teruggekeerd en je ziet dat het zand vrij mag stuiven. Het zand en de vorm van het gebied zien er geen enkele keer hetzelfde uit. Wijk van het pad af en je ervaart hoe Schoorl er vroeger uit heeft gezien.

In de winter ga je hier echt op ontdekkingstocht. Met de wind in je haren beleef je alle elementen van de natuur. Het zand, het water, de wind. Bij de Baaknol en de Kerf mogen ze vrij spelen met het gebied. Dit is de natuur in optimale vorm.”

Over deze route

( Route info )

De stuifduintocht door de Schoorlse Duinen begint bij Buitencentrum Schoorlse Duinen in Schoorl. Hier vind je ook Brasserie IJgenweis en het bezoekerscentrum waar je terecht kunt voor vragen en informatie over het natuurgebied.

De wandelroute van 17 kilometer is aangegeven met witte pijltjes. Volg de knooppunten in het duingebied om een eigen route te lopen. Rond het Baaknol mag je van het pad af en kun je door het gebied struinen. De wandeling gaat grotendeels over onverhard terrein, het bos is half verhard.

- Download route volgt -

Horeca

In het Buitencentrum vind je Brasserie IJgenweis, waar je terecht kunt voor de lunch, een drankje en ander lekkers. Tussen maart en september kun je ook bij Strandpaviljoen Paal 29 terecht voor een kop koffie of thee aan het strand.

Flora en fauna

De bossen van de Schoorlse Duinen vormen een goede leefomgeving voor de dennenorchis. In mei en de zomermaanden groeit de wilde orchidee in grote aantallen onder het dichte dennenbos. In de winter kleuren de korstmossen de omgeving met hun verschillende tinten groen.

Langs de vloedlijnen van het strand lopen steltvogels en is het mogelijk een zeehond tegen te komen. In de lente laat de nachtzwaluw van zich horen bij het vogelmeer en hoor je zijn ratelende geluid in de duinen.

Gebied:
Schoorlse Duinen / Noord-Holland
Wandelen
17 km
Routekleur:
wit
Beoordeling:
Geef een beoordeling
Buitencentrum Schoorlse Duinen
Oorsprongweg 1 (navigatieadres: Heereweg 62)
1871 HA Schoorl
Naar startpunt
Buitencentrum Schoorlse Duinen Buitencentrum Schoorlse Duinen

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten