Veluwe

Het op één na grootste natuurgebied van Nederland, met bos, heide, zandvlakten, landgoederen en spectaculaire uitzichten.

Toegankelijkheid

Ligging

De Veluwe ligt centraal in Gelderland. In het noorden wordt het gebied begrensd door de Randmeren, in het oosten door de IJssel en in het zuiden door de Rijn.

Deelgebieden

Belvedèrebos, Bennekomse Bos, Boersberg, Boeschoten, De Buunderkamp, De Dorschkamp, De Keijenberg, De Mijntjes, Ginkelsche Heide, Gulbroek, Heelsums Beekdal, Heerder Sprengen, Hendriksbos, Hoornsche Broek, Hoenderloosche Bos, Hoog Buurlo, Johannahoeve, Kootwijk, Kootwijkerzand, Meerveld, Noorderheide, Nunspeet, Oenensche Broek, Oostereng, Radio Kootwijk, Renkumse Heide, Rozendaalse Bos, Schaveren, Speulder- en Sprielderbos, Stroeërzand, Terletse Heide, Ugchelen-Hoenderloo, Vierhouterbos, Zandenbos en Zwolse Bos.

Grootte gebied

De Veluwe is 91.200 hectare groot, waarvan 19.000 hectare in beheer bij Staatsbosbeheer.

Geopend

De Veluwe is gedurende het hele jaar toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang. Het voormalig zendstation bij Radio Kootwijk is alleen toegankelijk tijdens excursies en evenementen.

Mindervaliden

Route voor blinden en slechtzienden
Staatsbosbeheer heeft samen met stichting Dedicon een wandelroute voor blinden en slechtzienden uitgezet bij schaapskooi Hoog Buurlo. Gesproken tekst en speciale kaarten vertellen bezoekers met een visuele beperking het verhaal van de schaapskooi. De kaarten en spelers met gesproken tekst zijn gratis te leen bij het Staatsbosbeheer Informatiepunt in bungalowpark Hoenderloo, Krimweg 140, 7351 TM Hoenderloo. Neem wel je ID-kaart mee.

Voor mindervaliden zijn er speciale wandelroutes. Ook zijn er speciale parkeerplaatsen op de volgende plekken:

  • Bezoekerscentrum Nunspeet
  • Het Solse Gat (Speulder- en Sprielderbos), bereikbaar via de Laak. Invalidenparkeerkaart vereist.
  • Gasterij Zondag, Apeldoornsestraat 163 te Garderen, invalidentoilet aanwezig.

Honden

Bij Staatsbosbeheer op de Veluwe mag uw hond los in de volgende gebieden:

  • Caitwickerzand bij Kootwijk. A1, afslag 18 richting Harderwijk. Eerste afslag links (ca. 200 m vanaf de A1). Zie informatiepaneel bij ingang van recreatieterrein Caitwickerzand voor losloopgebieden
  • Het Leesten bij Apeldoorn. Omheind gebied en natteneuzenroute (4 km) waar honden vrij rond mogen lopen, mits onder appèl.
  • Speulderbos- en Sprielderbos bij Putten. Prins Hendrikweg, Putten, bij Koudhoorn tussen de Garderenseweg, Arnhemse Karweg en de Hessenweg. Apeldoornsestraat bij Voorthuizen, tussen de Harderwijkerkarweg, Hoge Boeschoterweg en Apeldoornsestraat.
  • Zwolse bos tussen Heerde en Wapenveld. Grotendeels hondlosloopgebied, alleen rondom het ecoduct is een rustgebied voor het wild. Let op de borden!

Wandelkaart

Wandelkaarten nr. 20 Nunspeet (noordelijk deel Veluwe) en nr. 24 Midden-Veluwe zijn je gids voor een ontdekkingsreis over de Veluwe. Uitgestippelde routes wijzen je de weg en met de kaart op zak kun je ook je eigen weg kiezen. De kaarten zijn te koop in de webwinkel van Falk.

Contact

Staatsbosbeheer Veluwe
Otterloseweg 116
7339 GZ Ugchelen
T 055- 5330057 

 

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten