Utrechtse Heuvelrug

Scandinavische gletsjers stuwden de bodem de hoogte in. De Utrechtse Heuvelrug is een hoogtepunt in het hart van Nederland.

Activiteiten

De Utrechtse Heuvelrug biedt verschillende activiteiten en excursies aan voor jong en oud. Bekijk snel wat er de komende tijd te doen is in dit natuurgebied. Staat er niets gepland? Kom dan binnenkort nog eens kijken.

Wil je met collega's, familie of vrienden een excursie plannen? Geef je wensen door via het aanvraagformulier. De boswachter neemt dan contact met je op en kan je vertellen wat de mogelijkheden zijn.

Speuren naar vogels in het Leersumse Veld

€ 5 € 2,50

Zoek op 25 februari samen met de gids van Staatsbosbeheer naar de vogels die tijdens de wintermaanden nog in het Leersumse Veld te vinden zijn. Hoe komen ze de winter door? Wandel mee en je weet het!

 • Excursies
 • Dieren
Grote bonte specht in een boom

Winterwandeling in boswachterij Austerlitz

€ 5 € 2,50

Hoe doen die dieren dat toch met de kou in de winter? Je ontdekt het allemaal tijdens een wandeling door boswachterij Austerlitz met de gids van Staatsbosbeheer.

 • Excursies
De zon schijnt tussen bomen door die zijn bedekt met sneeuw

Historische wandeling over het Leersumse Veld

€ 7.50 € 3.50

Maak met de gids van Staatsbosbeheer een wandeling door het Leersumse veld en ontdek het verleden, de tijd van Tweede Wereldoorlog. Bijzondere verhalen waarvan de sporen nog altijd zichtbaar zijn in het landschap.

 • Excursies
leersumse-veld

Vogels van het Leersumse Veld

€ 5.00 € 2.50

Ontdek de vogels van het Leersumse Veld op de Utrechtse Heuvelrug tijdens deze afwisselende wandeling door bossen, over heide en langs waterplassen. Onderweg leer je alles over de vogels die hier leven.

 • Excursies
 • Dieren
bonte specht

Zing mee op Kasteel Groeneveld - Kindervoorstelling Fiep Fiep Hoera!

€ 8.50 € 8.50

Geniet samen met je kinderen van de interactieve en muzikale liedjesvoorstelling met Majel Lustenhouwen. Deze voorstelling is onderdeel van de expositie 'Fiep Fiep Hoera! de natuur'.

 • Voor kinderen
expositie Fiep Fiep Hoera

Op zoek naar De Grote Vijf in Lage Vuursche - ree

€ 37.50 € 30.00

Ga op pad met de boswachter van Staatsbosbeheer en scoor de 5 wilde dieren van Nederland! In de boswachterij lage Vuursche en Landgoed Pijnenburg speur je naar reeën. Meld je nu aan!

 • Dieren
 • Excursies
Ree

Struintocht voor stoere jongens en meiden over het Leersumse Veld

€ 2.50

Kom met je kinderen naar het Leersumse Veld voor een ochtend vol struin- en speelplezier. Laarzen en oude kleren aan en ontdekken maar!

 • Voor kinderen
Een boswachter wijst iets in het bos aan aan een groep kinderen

Speuren naar vlinders en libellen in het Leersumse Veld

€ 5.00 € 2.50

Ga samen met de gids van Staatsbosbeheer op zoek naar vlinders en libellen in het Leersumse Veld. Goed opletten, dan zie je misschien wel de venwitsnuitlibel of de watersnuffel!

 • Excursies
icarcusblauwtje op een gele bloem

Speuren naar nachtzwaluwen op het Leersumse Veld

€ 5.00 € 2.50

Dwaal over het Leersumse Veld terwijl de natuur langzaam stiller wordt en de schemer invalt. Ga mee op deze zomeravondwandeling en hoor de roep van de nachtzwaluw!

 • Avond en nacht
 • Excursies
Een roofvogel vliegt in het licht van de zonsondergang

Paddenstoelen van het Leersumse Veld

€ 5.00 € 2.50

Maak met de boswachter van Staatsbosbeheer een herfstwandeling over het Leersumse Veld en ontdek welke paddenstoelen er groeien. De boswachter weet precies waar je moet kijken!

 • Excursies
oesterzwam paddenstoel

Speuren naar bosuilen op het Leersumse Veld

€ 5.00 € 2.50

Wandel samen met de gids van Staatsbosbeheer door het donkere bos en zoek mee naar de bosuilen van het Leersumse Veld.

 • Excursies
 • Dieren
bosuil zit in een boom

Dierenvriendjespad bij Kasteel Groeneveld

Kom spelen in de natuur! Loop het Dierenvriendjespad bij Kasteel Groeneveld en beleef allerlei avonturen. Leuk voor kinderen van 3 tot 7.

 • Voor scholen
Een jongetje wijst iets aan twee andere kinderen aan in het bos

Dierenvriendjespad boswachterij Austerlitz

Kom spelen in de natuur! Loop het Dierenvriendjespad op de Utrechtse Heuvelrug en beleef allerlei avonturen. Leuk voor kinderen van 3 tot 7.

 • Voor kinderen
Een boswachter wijst iets in het bos aan aan een groep kinderen

Expositie 'De Gooise Zanderijen' op Kasteel Groeneveld

Kom tussen 1 januari en 22 maart 2018 voor een onverwacht perspectief op de Gooise Zanderijen naar deze expositie. De Gooise natuur verbeeld door Fred Willems en Sander Koopman.

landschap met vijver gefotografeerd door fred willems

Expositie 'Fouleix Art Painters' op Kasteel Groeneveld

Kom tussen 1 jan en 21 maart 2018 naar Kasteel Groeneveld voor de expositie van de Fouleix Art Painters. Deze groep schilders laat zich inspireren door elkaar en de pittoreske omgeving van de Dordogne.

aquarel fouleix art lily van riemsdijk

Expositie Fiep Fiep Hoera! van Fiep Westendorp

Kom met het hele gezin naar de familietentoonstelling Fiep Fiep Hoera! de natuur van Fiep Westendorp ter ere van haar honderdste verjaardag.

 • Evenementen
expositie Fiep Fiep Hoera

Kabouterpad Baarnse Bos

€ 5.00

Kom kabouters zoeken! Loop het Kabouterpad in het Baarnse Bos en beleef allerlei spannende avonturen. Leuk voor kinderen van 3 t/m 6 jaar.

 • Voor kinderen
 • Voor scholen
meisje met kaboutermuts

Kabouterpad Leersumse Veld

€ 2.50

Kom kabouters zoeken! Loop het Kabouterpad in het Leersumse Veld en beleef allerlei spannende avonturen. Leuk voor kinderen van 3 t/m 6 jaar.

 • Voor kinderen
 • Voor scholen
meisje met kaboutermuts

NatuurWijs: met je klas op pad op de Utrechtse Heuvelrug

Doe mee met NatuurWijs Utrechtse Heuvelrug, een natuureducatief programma voor de basisschool. Met je klas tot over je oren het groen in!

 • Voor scholen
Een boswachter legt iets uit aan een groep kinderen in het bos

Op zoek naar bomen bij Kasteel Groeneveld

Ga met je klas op pad en zwerf met GPS en een fotoboek over dit landgoed op de Utrechtse Heuvelrug. Begeleiders doen actief mee! Leuk voor groep 6 t/m 8.

 • Voor scholen
de tuin van Kasteel Groeneveld

Op zoek naar De Grote Vijf op de Utrechtse Heuvelrug - ree

Ga op pad met de boswachter van Staatsbosbeheer en scoor de 5 wilde dieren van Nederland! Op de Utrechtse Heuvelrug speur je naar reeën. (Data 2018 zijn nog niet bekend.)

 • Dieren
 • Excursies
reebok

Op zoek naar de natuur bij Kasteel Groeneveld

Ga met je klas op pad en doe mee aan knotsgekke activiteiten waardoor het kasteelleven straks voor jou geen geheimen meer kent. Leuk voor groep 4 t/m 8.

 • Voor scholen
Een jongen met een blinddoek voelt aan een tak in het bos

Rondleidingen op Kasteel Groeneveld

Ontdek de historie van Kasteel Groeneveld en luister naar de verhalen over de intensieve verbouwing tijdens de rondleiding door een gids. Op vaste tijden in het weekend en voor groepen op afspraak tijdens werkdagen.

 • Excursies
Utrechtse Heuvelrug

Speur mee op het Spechtenpad in De Vuursche

Ga op zoek naar de specht! In boswachterij De Vuursche zitten spechten verstopt in de bomen. Met de speurtocht het Spechtenpad ga je op zoek.

 • Voor kinderen
bonte specht

Speurtocht door Kasteel Groeneveld

Samen met je klas terug in de tijd! Breng een bezoek aan Kasteel Groeneveld in Baarn en onderzoek waarom het huis zo gebouwd is. Benieuwd? Kom kijken!

 • Voor scholen
Kasteel Groeneveld

Vergaderen in de Veldschuur op het Leersumse Veld

Kom vergaderen in de Veldschuur, midden in de bosrijke omgeving van het Leersumse Veld op de Utrechtse Heuvelrug. Lees hier meer over opties en prijzen.

een groep mensen vergadert in het bos

Vergaderen in Kasteel Groeneveld

Kom vergaderen in Kasteel Groeneveld, midden op de Utrechtse Heuvelrug bij Baarn. Inspiratie gegarandeerd! Lees meer over arrangementen en prijzen.

Utrechtse Heuvelrug

Workshop bushcraft op het Leersumse Veld

Leer te overleven in de natuur met de middelen die je op dat moment voor handen hebt tijdens de workshops Bushcraft in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug.

 • Workshop
leersumse-veld

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten