Utrechtse Heuvelrug

Scandinavische gletsjers stuwden de bodem de hoogte in. De Utrechtse Heuvelrug is een hoogtepunt in het hart van Nederland.

Activiteiten

De Utrechtse Heuvelrug biedt verschillende activiteiten en excursies aan voor jong en oud. Bekijk snel wat er de komende tijd te doen is in dit natuurgebied. Staat er niets gepland? Kom dan binnenkort nog eens kijken.

Wil je met collega's, familie of vrienden een excursie plannen? Geef je wensen door via het aanvraagformulier. De boswachter neemt dan contact met je op en kan je vertellen wat de mogelijkheden zijn.

Speuren naar vlinders en libellen in het Leersumse Veld

€ 5.00 € 2.50

Ga samen met de gids van Staatsbosbeheer op zoek naar vlinders en libellen in het Leersumse Veld. Goed opletten, dan zie je misschien wel de venwitsnuitlibel of de watersnuffel!

 • Excursies
icarcusblauwtje op een gele bloem

Wandeling ijs en tulpen - Kasteel Groeneveld

€ 10.00

Ga mee op ontdekking door de tuinen van kasteel Groeneveld! Wat is een ijskelder? en ooit al eens van een tulpenboom gehoord?

Kasteel Groeneveld

Nachtzwaluwen van het Leersumse Veld

€ 7.50 € 3.50

Dwaal over het Leersumse Veld terwijl de natuur langzaam stiller wordt en de schemer invalt. Ga mee op deze zomeravondwandeling en hoor de roep van de nachtzwaluw!

 • Excursies
 • Dieren
Een roofvogel vliegt in het licht van de zonsondergang

Speuren door Kasteel Groeneveld

€ 10.00

Kom speuren door kasteel Groeneveld! Ontdek alle hoeken en gaten van het kasteel en leer alles over hoe men vroeger leefde!

Kasteel Groeneveld

Speurtocht door Kasteel Groeneveld

€ 10.00 € 10.00

Kom speuren in Kasteel Groeneveld! Met de Speurtocht Kasteel ontdek je alle hoeken en gaten van het kasteel!

Kasteel Groeneveld

Op zoek naar De Grote Vijf op de Utrechtse Heuvelrug - ree

€ 37.50 € 30.00

Ga op pad met de boswachter van Staatsbosbeheer en scoor de 5 wilde dieren van Nederland! Op de Utrechtse Heuvelrug speur je naar reeën.

 • Dieren
 • Excursies
reebok

Parkwandeling - Kasteel Groeneveld

€ 10.00 € 10.00

Ga mee op ontdekking door de tuinen van kasteel Groeneveld! Kom allerlei leuke weetjes te weten over het park, zoals waar vind je cola in de moestuin? Of wat is een belastingbosje!

Kasteel Groeneveld

Struintocht voor stoere jongens en meiden over het Leersumse Veld

€ 0 € 6.00

Kom met je kinderen naar het Leersumse Veld voor een ochtend vol struin- en speelplezier. Laarzen en oude kleren aan en ontdekken maar!

 • Voor kinderen
Een boswachter wijst iets in het bos aan aan een groep kinderen

Eetbare planten op Landgoed Broekhuizen

€ 5.00 € 2.50

Weet jij welke planten en bloemen je kunt eten? Wandel op 16 september over Landgoed Broekhuizen en ontdek het! De gids van Staatsbosbeheer vertelt je wat eetbaar is en deelt verhalen over de eetgewoontes van de vroegere bewoners van het landgoed.

 • Excursies
Een aardbei

Op zoek naar De Grote Vijf in Lage Vuursche - ree

€ 37.50 € 30.00

Ga op pad met de boswachter van Staatsbosbeheer en scoor de 5 wilde dieren van Nederland! In de boswachterij lage Vuursche en Landgoed Pijnenburg speur je naar reeën. Meld je nu aan!

 • Dieren
 • Excursies
Ree

Historische wandeling over het Leersumse Veld

€ 7.50 € 3.50

Maak met de gids van Staatsbosbeheer een wandeling door het Leersumse veld en ontdek het verleden, de tijd van Tweede Wereldoorlog. Bijzondere verhalen waarvan de sporen nog altijd zichtbaar zijn in het landschap.

 • Excursies
leersumse-veld

Paddenstoelen van het Leersumse Veld

€ 5.00 € 3.50

Maak met de boswachter van Staatsbosbeheer een herfstwandeling over het Leersumse Veld en ontdek welke paddenstoelen er groeien. De boswachter weet precies waar je moet kijken!

 • Excursies
oesterzwam paddenstoel

Paddenstoelen op Landgoed Broekhuizen

€ 5.00 € 2.50

Maak met de boswachter van Staatsbosbeheer een herfstwandeling over Landgoed Broekhuizen en zie de paddenstoelen de grond uitschieten. De boswachter weet precies waar je moet kijken!

 • Excursies
paddenstoel geel hoorntje

Speuren naar bosuilen op het Leersumse Veld

€ 13.50 € 9.00

Wandel samen met de gids van Staatsbosbeheer door het donkere bos en zoek mee naar de bosuilen van het Leersumse Veld.

 • Excursies
 • Dieren
bosuil zit in een boom

Winterwandeling op Landgoed Broekhuizen

€ 5.00 € 2.50

Kom langs voor een winterwandeling op Landgoed Broekhuizen en kom alles te weten over bomen in wintertijd. De gids van Staatsbosbeheer vertelt je verhalen en geeft antwoord op al je vragen.

 • Excursies
Laan met bomen aan beide kanten op Landgoed Broekhuizen

Dierenvriendjespad bij Kasteel Groeneveld

Kom spelen in de natuur! Loop het Dierenvriendjespad bij Kasteel Groeneveld en beleef allerlei avonturen. Leuk voor kinderen van 3 tot 7.

 • Voor scholen
Een jongetje wijst iets aan twee andere kinderen aan in het bos

Dierenvriendjespad boswachterij Austerlitz

Kom spelen in de natuur! Loop het Dierenvriendjespad op de Utrechtse Heuvelrug en beleef allerlei avonturen. Leuk voor kinderen van 3 tot 7.

 • Voor kinderen
Een boswachter wijst iets in het bos aan aan een groep kinderen

Expositie Fiep Fiep Hoera! van Fiep Westendorp

Kom met het hele gezin naar de familietentoonstelling Fiep Fiep Hoera! de natuur van Fiep Westendorp ter ere van haar honderdste verjaardag.

 • Evenementen
expositie Fiep Fiep Hoera

Expositie Oase van vrijheid op Kasteel Groeneveld

€ 5 € 2.50

Bezoek expositie Oase van vrijheid op Kasteel Groeneveld en bewonder het werk van Elganan Jelsma en Rob Schultheiss. De kunstenaars uit Hilversum zijn zelf ook aanwezig op het kasteel.

close-up schilderij Elganan Jelma

Expositie Paul Ovink op Kasteel Groeneveld

Bezoek de expositie van Paul Ovink op Kasteel Groeneveld en zie hoe de kunstenaar zijn persoonlijke verhaal op geheel eigen wijze tot leven brengt. Zijn schilderijen lijken geruststellend te zijn, maar is dat ook echt zo?

Close-up schilderij Paul Ovink

Expositie Zeeschilders op Kasteel Groeneveld

€ 5 € 2,50

Ontdek het werk van de Nederlandse Vereniging van Zeeschilders op Kasteel Groeneveld. De leden exposeren met verschillende kunstwerken, ieder met een maritiem onderwerp en ieder met een eigen stijl.

Close-up schilderij De Zeeschilders

Kabouterpad Baarnse Bos

€ 5.00

Kom kabouters zoeken! Loop het Kabouterpad in het Baarnse Bos en beleef allerlei spannende avonturen. Leuk voor kinderen van 3 t/m 6 jaar.

 • Voor kinderen
 • Voor scholen
meisje met kaboutermuts

Kabouterpad Leersumse Veld

Kom kabouters zoeken! Loop het Kabouterpad in het Leersumse Veld en beleef allerlei spannende avonturen. Leuk voor kinderen van 3 t/m 6 jaar.

 • Voor kinderen
 • Voor scholen
meisje met kaboutermuts

NatuurWijs: met je klas op pad op de Utrechtse Heuvelrug

Doe mee met NatuurWijs Utrechtse Heuvelrug, een natuureducatief programma voor de basisschool. Met je klas tot over je oren het groen in!

 • Voor scholen
Een boswachter legt iets uit aan een groep kinderen in het bos

Ontdek Landgoed Broekhuizen

Kom met het hele gezin naar Landgoed Broekhuizen voor een middag slenteren, struinen en spelen. De gids van Staatsbosbeheer neemt je mee op pad!

 • Excursies
Een boswachter leert een groep kinderen en hun ouders in het bos over de natuur

Op zoek naar bomen bij Kasteel Groeneveld

Ga met je klas op pad en zwerf met GPS en een fotoboek over dit landgoed op de Utrechtse Heuvelrug. Begeleiders doen actief mee! Leuk voor groep 6 t/m 8.

 • Voor scholen
de tuin van Kasteel Groeneveld

Op zoek naar de natuur bij Kasteel Groeneveld

Ga met je klas op pad en doe mee aan knotsgekke activiteiten waardoor het kasteelleven straks voor jou geen geheimen meer kent. Leuk voor groep 4 t/m 8.

 • Voor scholen
Een jongen met een blinddoek voelt aan een tak in het bos

Rondleidingen op Kasteel Groeneveld

Ontdek de historie van Kasteel Groeneveld en luister naar de verhalen over de intensieve verbouwing tijdens de rondleiding door een gids. Op vaste tijden in het weekend en voor groepen op afspraak tijdens werkdagen.

 • Excursies
Utrechtse Heuvelrug

Speur mee op het Spechtenpad in De Vuursche

Ga op zoek naar de specht! In boswachterij De Vuursche zitten spechten verstopt in de bomen. Met de speurtocht het Spechtenpad ga je op zoek.

 • Voor kinderen
Grote bonte specht aan waterplas

Speurtocht door Kasteel Groeneveld

Samen met je klas terug in de tijd! Breng een bezoek aan Kasteel Groeneveld in Baarn en onderzoek waarom het huis zo gebouwd is. Benieuwd? Kom kijken!

 • Voor scholen
Kasteel Groeneveld

Vergaderen in de Veldschuur op het Leersumse Veld

Kom vergaderen in de Veldschuur, midden in de bosrijke omgeving van het Leersumse Veld op de Utrechtse Heuvelrug. Lees hier meer over opties en prijzen.

een groep mensen vergadert in het bos

Vergaderen in Kasteel Groeneveld

Kom vergaderen in Kasteel Groeneveld, midden op de Utrechtse Heuvelrug bij Baarn. Inspiratie gegarandeerd! Lees meer over arrangementen en prijzen.

Utrechtse Heuvelrug

Workshop bushcraft op het Leersumse Veld

Leer te overleven in de natuur met de middelen die je op dat moment voor handen hebt tijdens de workshops Bushcraft in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug.

 • Workshop
leersumse-veld

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten