Contact

Rottemeren

Ruige heuvels en parkachtige bossen, natuur, ruimte en heel veel water op een steenworp van de stad. En steeds meer vogelsoorten!

Over dit gebied

In het Rottemerengebied beheert Staatsbosbeheer een aantal natuur- en recreatiegebieden in opdracht van Recreatieschap Rottemeren. Lees meer op Heerlijkbuiten.nl.

Bleiswijkse Fles en Bleiswijkse Zoom

Aan de oostkant van Bleiswijk vind je ruiter-, fiets- en wandelpaden met mooie doorkijkjes naar de Rotte. Op het zompige Laarzenpad voel je je midden in de natuur! Je kunt op een van de steigers een hengeltje uitgooien of het pontje naar Zevenhuizen nemen. Vlakbij de pont vind je het Bleiswijkse Verlaat, een prachtig gerestaureerd sluisje uit 1774. Ten noorden van Bleiswijk vormt de Bleiswijkse Fles de groene verbinding tussen Zoetermeer en de Rottemeren. In dit open landschap kun je heerlijk wandelen en fietsen. Een vlonderpad voert tussen de rietkragen van een plasdrasgebied door. Voor de visdief zijn speciale broedvogeleilandjes gemaakt. Lees meer over de Bleiswijkse Fles en Bleiswijkse Zoom

Eendragtspolder

Een polder met een combinatie van natuur, topsport en waterberging. Het Korenmolengat is een uniek oud veengebiedje waar pluimzegge bloeit en waar een aalscholverkolonie broedt. Roeiers trekken hun baantjes op de Willem-Alexander Baan, die voldoet aan de internationale eisen van de wereldroeibond. Naast roeiverenigingen profiteren ook openwaterzwemmers, kanoërs, triatleten, hardlopers en fietsers van de sportieve mogelijkheden. Is er een teveel aan regenwater? Dan dienen de roeibaan en het naastgelegen plasdrasgebied als tijdelijke waterberging. Vogels en vogelliefhebbers weten het gebied steeds beter te vinden. De uitkijktoren biedt een mooi overzicht over de hele polder. Lees meer over de Eendrachtspolder.

Hoge Bergse Bos

Ooit puinstort, nu een heuvelachtig landschap met bosjes waar actieve sporters hun hart kunnen ophalen. Er is een (buiten!) kunstskibaan en een mountainbikeparcours. Je kunt er hardlopen, skeeleren, skaten, rolskieën, survivalen, (disk)golfen, mountainbiken én klimmen (binnen en buiten) op de 34 meter hoge klimberg. Deze is gebouwd in de vorm van de top van de Monte Cervino, de berg die aan de Zwitsere kant Matterhorn heet. Lees meer over het Hoge Bergse Bos.

Lage Bergse Bos

In het Lage Bergse Bos geniet je in een rustig tempo van de natuur. Dit bos is in de romantische Engelse landschapsstijl aangelegd, met vijvers, slingerende paadjes, eilandjes en mooie doorkijkjes tussen de bomen door. Een uurtje waterfietsen of varen met een fluisterboot past hier helemaal bij! Er is ook een speelpolder met vijver. En je komt er Schotse Hooglanders tegen, in de begrazingsgebieden zorgen deze runderen ervoor dat de boel niet met bomen dichtgroeit. Lees meer over het Lage Bergse Bos

Nessebos

Bos, water en moeras: precies wat je nodig hebt als je de rust zoekt. Volg de natuurroute of het laarzenpad voor een uurtje ultiem ontspannen. Lees meer over het Nessebos.

Zevenhuizerplas

Aan de grootste zwemplas van Zuid-Holland kun je heerlijk zwemmen en zonnen. Of waterskiën. Of duiken. Wil je de drukte op het strand even ontvluchten, wandel dan om de plas heen. Aan de noordoever loop je opeens door een stil moerasbos met populieren en kun je twee van de vier natuureilandjes bezoeken. Lees meer over de Zevenhuizerplas.

Zevenhuizer Zoom

Om de polders te ontwateren, stonden er ooit tachtig molens in het Rottemerengebied. De meeste daarvan zijn allang verdwenen, maar in de Zevenhuizer Zoom heeft een molenviergang uit 1722 standgehouden. Deze vier molens op rij vormen een van de nog twee intacte molenviergangen van ons land. Lees meer over Zevenhuizer Zoom.

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten