Contact

Oostvaardersplassen

Riet, water, moeras, ruige grasvlaktes en wilde dieren. De Oostvaardersplassen zijn uniek voor Nederland, én Europa.

Buitencentrum

Buitencentrum Oostvaardersplassen is het startpunt voor een ontdekkingsreis door de Oostvaardersplassen. Er starten verschillende wandel- en fietsroutes, tal van excursies en andere activiteiten. In het bezoekerscentrum is ook horeca te vinden met een wijds uitzicht over de plassen vanaf het terras. En je vindt er een infobalie, winkel en een film- en vergaderzaal.

Verkoop geweien

Elk jaar is er veel vraag naar stangen en geweien van edelherten uit de Oostvaardersplassen. Ze zijn vanaf begin juli te koop in het Buitencentrum, zo lang de voorraad strekt. De prijs varieert van ca. € 25 tot € 100 en is afhankelijk van gewicht en grootte van de stangen en of het een losse stang of setje is. Tussen februari en april verliezen mannelijke edelherten hun gewei, elk jaar weer. De boswachters verzamelen de afgeworpen stangen voor wetenschappelijk onderzoek. Ze worden gemeten, gewogen en er worden monsters van genomen.

Openingstijden:
  • Apr t/m okt: di t/m zo 10-17 uur, in juli en augustus ook op maandag geopend
  • Nov t/m mrt: di t/m vr 10-16 uur, za en zo 10-16 uur
  • Gesloten op 11 september ivm een personeelsdag
  • Gesloten op Eerste Kerstdag
  • Geopend: 26 dec. 10-16 uur, 31 dec. 10-14 uur en 1 jan. 12-16 uur
  • Ook geopend op Tweede Paasdag en Tweede Pinksterdag
Bereikbaarheid:

Navigatie-adres: Kitsweg 1, Lelystad. Het buitencentrum is moeilijk bereikbaar met het OV. Bij NS-station Lelystad zijn OV-fietsen te huur en er is een standplaats van de Fietstaxi Lelystad.

Honden:
Honden zijn in en rond het buitencentrum niet toegestaan.
Winkel:
In de winkel van het buitencentrum vind je producten om de natuur mee in te gaan, zoals verrekijkers en wandelkaarten. Maar ook verrassende souvenirs en cadeaus als natuurboeken, unieke streekproducten.
Excursies:
Het hele jaar door zijn er excursies in de Oostvaardersplassen. Voor groepen bestaat de mogelijkheid voor excursies op afspraak. Er zijn twee startpunten: Buitencentrum Oostvaardersplassen en Natuurbelevingscentrum De Oostvaarders in Almere. Overzicht excursies
Bedrijfsuitjes:

Er zijn diverse mogelijkheden voor bedrijfsuitjes. Kijk bij activiteiten of download de banquetingmap (PDF).

Horeca:
In het buitencentrum is horeca aanwezig. Download banquetingmap (PDF). Ook is er een toiletgelegenheid.
Vergaderen:
De filmzaal is beschikbaar voor vergaderingen, trainingen en workshops (10 - 20 personen). Bekijk de mogelijkheden voor vergaderen in de natuur.
Banquetingmap:

Alle info over activiteiten, arrangementen, vergaderen, horeca, locatieverhuur, e.d. vind je in de banquetingmap (pdf).

Oplaadpunten:
Bij Buitencentrum Oostvaardersplassen zijn oplaadpunten voor elektrische auto's en fietsen aanwezig.
Winter:
In de winter worden extra delen van de bossen rond de Oostvaarderplassen opengesteld voor de grazers. Toegang voor bezoekers is dan beperkt. De gewijzigde openstelling wordt ter plaatse met bebording aangegeven. Observatiehut de Schollevaar is wel open en te voet bereikbaar vanaf het buitencentrum. Staatsbosbeheer organiseert deze periode ook excursies vanuit Lelystad en vanuit Almere.
Hoe kom ik er?
Buitencentrum Oostvaardersplassen

Deze site gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten