Staatsbosbeheer verpacht circa veertigduizend hectare natuurgrond – voornamelijk grasland - aan zo’n drieduizend boeren. Lees hier waarom we dat doen. Jaarlijks sluiten wij zo’n 500 à 600 nieuwe contracten af. Voorafgaand aan het sluiten van een nieuwe pachtovereenkomst, vindt een openbare inschrijving plaats.
De Hoge Raad heeft in november 2021 in het Didam-arrest bepaald dat een overheidsorganisatie bij het aangaan van privaatrechtelijke overeenkomsten mededingingsruimte moet bieden: op grond van het gelijkheidsbeginsel moeten potentiële gegadigden de gelegenheid krijgen om mee te dingen naar vastgoedovereenkomsten, zoals pacht. Staatsbosbeheer is als overheidsorganisatie verplicht dit gelijkheidsbeginsel na te leven. Wij willen bovendien zelf een transparant en uniform proces hanteren voor de ingebruikgeving van (natuur)gronden. Om op basis van een selectieprocedure met criteria die objectief, toetsbaar en redelijk zijn, de meest geschikte pachter te vinden Deze factoren hebben geleid tot een nieuwe procedure bij verpachting van gronden door Staatsbosbeheer.
Bovendien kunnen we op deze manier bij landbouwkundige ingebruikgeving scherper sturen op natuurdoelen. We stimuleren natuurinclusieve landbouw. Dit is van belang voor de landbouwtransitie en andere belangrijke opgaven, zoals klimaatadaptatie en de instandhouding van soorten.
Dit betekent dat wij vanaf heden de gronden, waarvan de overeenkomsten eindigen en die we opnieuw in pacht willen geven, openbaar aanbieden. Hierbij krijgen alle belangstellenden de mogelijkheid om mee te dingen als zij aan bepaalde, door Staatsbosbeheer gestelde voorwaarden voldoen. De percelen met bijbehorende pacht -en inschrijfvoorwaarden, criteria en de weging worden gepubliceerd op pachtgrond.nu. Daar is per perceel precies te zien wat de (toewijzings)criteria zijn en hoe zwaar ze wegen bij de gunning. Ook de concept-pachtovereenkomst met daarin de beheervoorwaarden is in te zien.
De pachtgronden waarvan de contracten vanaf 1 januari 2024 aflopen, bieden we aan op het platform pachtgrond.nu. Wie belangstelling heeft voor pachtgronden van Staatsbosbeheer, kan hier kosteloos en vrijblijvend een account aanmaken. Door hier een gemeente te selecteren, is het ook mogelijk bericht te ontvangen van nieuw aanbod binnen die gemeente.
Staatsbosbeheer werkt graag samen met pachters die een duurzame bedrijfsvoering nastreven en kennis van natuurbeheer hebben. Dit is meegenomen bij de inschrijfvoorwaarden en toewijzingscriteria. Met de criteria zijn punten te ‘verdienen’ die meewegen in de gunning. Staatsbosbeheer gaat voor de beste prijs-kwaliteitverhouding. De verhouding prijs/kwaliteit is gemiddeld 30/70. Kwaliteit weegt dus zwaarder dan prijs. De spelregels voor de openbare inschrijving zijn in de basis als volgt, maar kunnen bij sommige percelen aangepast zijn.