Werk in uitvoering

Natuurherstel Polder Westzaan en Oostzanerveld

  • 25 april 2025

In de Natura 2000-gebieden Polder Westzaan en Oostzanerveld werkt Staatsbosbeheer aan het verbeteren van de kwaliteit van de veenmosrietlanden. Voor elk Natura 2000-gebied is in een beheerplan vastgelegd welke maatregelen nodig zijn om de Natura 2000-doelen te halen. In opdracht van de Provincie Noord-Holland heeft Staatsbosbeheer deze maatregelen uitgewerkt en zorgt nu voor de uitvoering.

Het Oostzanerveld in de Zaanstreek

Locatie

De maatregelen vinden plaats in de deelgebieden Guisveld en Westzijderveld in de Polder Westzaan en in het Oostzanerveld in natuurgebied de Zaanstreek (zie kaarten onderaan).

Looptijd

2022 - 2027

Kwetsbare natuur en stikstof

In de veenweidegebieden van Zaanstreek-Waterland bevindt zich Europese topnatuur. Hier komen bijzondere (veenmos-)rietlanden voor, met daarin bijzondere planten en dieren zoals bijvoorbeeld het vleesetende plantje Ronde zonnedauw en de Noordse woelmuis. De kwaliteit van de natuur staat onder druk. Als gevolg van een overmaat aan stikstofneerslag groeien algemene planten sneller en daardoor verdringen ze de zeldzame planten en dieren in een hoog tempo. Om deze effecten tegen te gaan, voert Staatsbosbeheer in opdracht van de provincie Noord-Holland extra maatregelen uit. Daarmee zorgen we ervoor dat de soortenrijkdom aan planten en dieren zich tijdelijk kan herstellen. Daarnaast denkt Staatsbosbeheer met de provincie mee over de structurele afname van de stikstofdepositie in de natuurgebieden.

Maatregelen

Deze maatregelen gaan we de komende tijd binnen dit project uitvoeren:

  1. Jonge boomopslag en ongewenste plantensoorten verwijderen zodat de zeldzame planten in de rietlanden weer een kans krijgen.
  2. Plaggen van delen van de veenmosrietlanden. Door de voedselrijke bovenste laag van de rietlanden af te graven, kunnen verdroogde, oude en overwoekerde rietlanden zich weer opnieuw ontwikkelen. Hierdoor ontstaat er meer variatie in verlandingsstadia wat positief is voor de biodiversiteit.
  3. Sloten graven. Door langs veenmosrietlanden sloten te graven of te verbreden verbetert de aanvoer van water naar de veenmosrietlanden. Die blijven daardoor natter en dat is beter voor de bijzondere planten.
  4. Aanleggen van oeverbeschoeiing, dammen en duikers. Nadat het grondwerk is gedaan zal er op verschillende plekken ook oeverbeschoeiing en/of dammen en duikers worden aangebracht. Hierdoor wordt afkalving tegengegaan en kunnen we de waterpeilen beter reguleren, wat goed is voor de groei van het veenmosrietland.

De grond die vrijkomt bij het plaggen en graven van de petgaten en sloten, wordt hergebruikt door Staatsbosbeheer om oevers en kades te verstevigen en gezakt weidevogelgrasland weer op te hogen. Het vrijkomen van CO2 door het noodzakelijke afplaggen van het veen, wordt door die manier van verwerken zoveel mogelijk beperkt.

Werkzaamheden in het veld

Vanaf augustus 2025 (na het vogelbroedseizoen) start de uitvoering van de maatregelen tegelijkertijd in de verschillende natuurgebieden. Naar verwachting zijn alle maatregelen in het najaar 2026 afgerond. Bekijk hieronder de verschillende kaarten met de geplande maatregelen:

Samenwerking

Staatsbosbeheer werkt in opdracht van de provincie Noord-Holland. 

Logo Provincie Noord-Holland

Meer informatie

 

Naast de informatie op deze website plaatst Staatsbosbeheer informatiepanelen ter plaatse en wordt er aandacht aan het project besteed op het boswachtersblog van Noord-Holland.

Op de Zaanse Natuurdag op 22 juni 2025 is het mogelijk om bij de kraam van Staatsbosbeheer bij locatie Stichting Kalverpolder, Kalverringdijk 32a in Zaandam tussen 10.00 – 16.00 uur vragen te stellen over het project.

Contact
Sjoerd Luiten
Sjoerd Luiten Projectleider
Meer over dit onderwerp