Werk in uitvoering

Nieuw bos de Weelen

Vanaf de winter 2024-2025 plant Staatsbosbeheer nieuw bos in de Weelen aan. Er komt circa 10 hectare bos bij dat wordt geplant op diverse kleine locaties verspreid over het gebied. Het nieuw aan te planten bos zal aansluiten bij het al bestaande bos in het gebied, waardoor het totale bosoppervlakte in het gebied circa 90 ha wordt.

Aanplant van nieuw bos bij Groote Vliet in Medemblik in 2022

Locatie

De Weelen is een natuurgebied in de gemeenten Medemblik en Stede Broec, in West-Friesland.

Natuurgebied de Weelen

De Weelen beslaat ruim 350, grenst aan het Streekbos en ligt ingeklemd tussen dorpen, landbouwkavels en kassen. De Weelen bestaat uit graslanden, waterlopen en bos. Op dit moment is er circa 80 ha bos in het gebied. Vanaf de winter 2024-2025 plant Staatsbosbeheer nieuw bos in de Weelen aan. Het gebied krijgt er circa 10 ha bos bij, dat wordt geplant op diverse kleine locaties verspreid over het gebied. Het nieuw aan te planten bos zal aansluiten bij het al bestaande bos in het gebied, waardoor het totale bosoppervlakte in het gebied circa 90 ha wordt. Zie hieronder de kaart voor de locaties van het nieuwe bos in de Weelen.

Looptijd

  • Maart 2023 – september 2024: planvorming

Overleg geweest met de gemeenten Medemblik en Stede Broec, het Hoogheemraadschap, recreatieschap Westfriesland en pachters over de beste locaties voor de nieuwe bomen.

  • September – december 2024: traject omgevingsvergunning

Aanvragen omgevingsvergunning bij de gemeenten Medemblik en Stede Broec en voorbereiden aanplanten.

  • December 2024 – maart 2026: inplanten bomen

Start aanplant in de winter van 2024-2025. Dit is afhankelijk van de weersomstandigheden. Het plantseizoen loopt van november tot maart, dat is de beste periode om bomen te planten. Niet alle plantvakken zullen deze winter ingeplant worden, een deel zal in de winter van 2025-2026 geplant worden. Bij het planten betrekken we graag de omgeving, zoals omwonenden en scholen. Hierover in een later stadium meer.

Nieuw bos

Het nieuwe bos wordt ingeplant met verschillende soorten, voornamelijk inheemse, bomen en struiken. In De Weelen plant Staatsbosbeheer onder andere zomereik, zwarte els, zachte berk en haagbeuk. Door de aanplant van veel verschillende boom- en struiksoorten wordt het bos gevarieerder en daardoor nog aantrekkelijker voor dieren, planten en mensen. Meer variatie betekent ook dat een bos veerkrachtiger wordt en dus beter bestand is tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme droogte of juist hele natte periodes, en ziektes zoals de essentaksterfte die momenteel de essen in Nederland bedreigt.
 

Financiering en recreatie

De aanleg van het bos wordt gefinancierd door het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. Er is alleen financiering voor het aanplanten van de bomen en de daarbij behorende voorbereidende werkzaamheden. Recreatieve voorzieningen, zoals fiets- en wandelpaden, bankjes en mogelijke andere invullingen, zitten niet in dit budget. In de planvorming houden we hier wel rekening mee, bijvoorbeeld door ruimte te laten voor wandelpaden. We staan er uiteraard open voor om dit te zijner tijd met de betrokken partijen verder op te pakken. Gedurende het project wordt ook extra onderhoud aan de overige bospercelen in het gebied uitgevoerd.

Beste jaargetijde aanplanten bos

We planten jonge bomen altijd in de wintermaanden, tussen november en maart. Dan zijn de bomen in rust. De groei staat dan tijdelijk stil en ze hebben minder voedingsstoffen nodig. De jonge bomen kunnen dan in het voorjaar direct al hun energie gebruiken om goed te wortelen. Het aanplanten kan machinaal, bijvoorbeeld als je grote stukken in één keer inplant. Maar het kan ook met de hand als je kleinere stukken inplant, of wanneer de grond te nat is om er met een tractor te rijden.

Bosontwikkeling

Een bos ontwikkelt zich over vele decennia. Wanneer jonge boompjes geplant worden, zijn deze gemiddeld zo’n 1-2 meter hoog, afhankelijk van de boomsoort. De groeisnelheid van de bomen verschilt per boomsoort en groeiplaats. Populieren groeien erg snel, eiken groeien weer wat langzamer. Na 2-3 jaar zijn de boompjes net kleine struiken.
Na circa 10-15 jaar zal het geheel er een beetje als een bos uit gaan zien. Dit is uiteraard afhankelijk van het type bomen, de groei-locatie, klimaatinvloeden en overige onvoorziene omstandigheden. Na 20-30 jaar is een bos jongvolwassen. Dan zullen de meeste bezoekers het bos ook echt als een bos gaan ervaren. Na 30 jaar kun je zeggen dat een bos de staat van ‘volwassenheid’ heeft bereikt.

Bosvisie

Staatsbosbeheer vindt het belangrijk dat er in Nederland meer bos komt. Niet alleen zorgen bomen voor schone lucht, een goed klimaat, beschutting en verkoeling. Het bos biedt ook de ruimte om van de natuur te genieten. Het is een plek van rust en ontspanning. Nieuw bos legt CO2 vast en levert daarmee een bijdrage aan het terugdringen van de hoeveelheid CO2 die volgens het Nederlandse Klimaatakkoord in 2030 met ten minste 49 procent verminderd moet zijn. Het ministerie van LNV presenteerde in november 2020 de Bossenstrategie. Rijk en de provincies hebben samen de ambitie het bosoppervlak in Nederland met 10 % te laten toenemen, zo’n 37.000 hectare. De plannen van Staatsbosbeheer passen daar naadloos in.
Contact
Sjoerd Luiten
Sjoerd Luiten Projectleider
Meer over dit onderwerp