Werk in uitvoering

Bosonderhoud Walcheren

In verschillende gebieden langs de kuststrook van Walcheren voert Staatsbosbeheer reguliere boswerkzaamheden uit voor een toekomstbestendig en gevarieerd bos.

Locatie

Langs de kuststrook van Walcheren (ZE).

Looptijd

Van januari t/m december 2024. Met uitzondering van het broedseizoen.

Regulier bosonderhoud

Staatsbosbeheer voert regulier bosonderhoud uit, waarbij we ernaar streven om, in een cyclus van een aantal jaar, al onze gebieden te beheren. De werkzaamheden bestaan onder andere uit dunningen, waarmee we verjonging te stimuleren, bosrandbeheer voor openhouden van paden, schouwstroken en grenzen met als bijkomend effect het stimuleren van biodiversiteit. En het verwijderen van zieke of zwakke bomen langs paden en grenzen voor de veiligheid en ter bevordering van de blijvende bomen in het bos. Op plaatsen waar het nodig is zal op een later moment aanplant plaatsvinden met duurzame soorten. Staatsbosbeheer zorgt met boswerkzaamheden voor een toekomstbestendig en gevarieerd bos.

Werkzaamheden

Westkapelle
In het bos aan de zuidwest kant van de Westkapelse kreek wordt een dunning uitgevoerd, voornamelijk gericht op essen in nabijheid van paden en grenzen. In een gedeelte is het bos in zeer slechte staat. Er staan hier veel essen die vanwege de ziekte essentaksterfte moeten worden verwijderd. Op een later moment zullen we hier nieuwe, jonge en toekomst bestendige bomen terug planten.

Dishoek/Groot Valkenisse/Zoutelande
In enkel bospercelen tussen Dishoek en Zoutelande wordt een dunning uitgevoerd waarbij zieke en slechte bomen worden verwijderd die een risico op kunnen leveren voor paden en grenzen. Indien nodig wordt daarna nog extra gedund voor het overblijvende bestand.

Biggekerke
Bij Biggekerke worden een aantal populieren verwijderd waarbij rekening wordt gehouden met de stabiliteit van de overblijvende populieren. Daarnaast zetten we bosranden terug in het kader van veiligheid en bereikbaarheid van de schouwstroken.

De Manteling van Walcheren
In de Manteling van Walcheren voeren we op enkele percelen bosonderhoud uit. Hierbij halen we zieke of zwakke bomen weg en zetten we vitale oude bomen vrij. Ook maken we ruimte voor nieuwe bomen. Op deze plekken zullen planten we op een later moment diverse soorten jonge bomen aan, waarmee we zorgen voor een toekomstbestendig en gevarieerd bos. 

Flora- en faunacheck

Voorafgaand én tijdens de dunning wordt er gekeken naar de flora en fauna. Hierbij wordt het bos geïnventariseerd op de dieren en planten die er leven. Voor de start van de werkzaamheden is nauwkeurig in kaart gebracht of er bijvoorbeeld holte- of broedbomen van vogels aanwezig zijn in het werkgebied. Als die er zijn nemen we maatregelen om deze te beschermen.

Bestemming van het hout

De gezaagde bomen worden op aangewezen plekken gestapeld en later opgehaald voor een duurzame verwerking. De takken en toppen, en sommige stammen blijven achter in het bos. Deze bevatten veel mineralen die door afbraak weer opgenomen kunnen worden door andere bomen en planten via de bodem.

Biodiversiteit versterken

Het in het bos achterlaten van takhout, stamdelen, gehele bomen of het ringen van bomen is van groot ecologisch belang. Het proces van vertering en de daarbij vrijkomende nutriënten staan aan de basis van de voedselketen en zorgen daardoor voor een soortenrijk bos. Door bosrandbeheer zorgen we voor meer licht en gelaagdheid in het bos. In de bosranden kunnen verschillende soorten kruiden en struiken groeien wat een grote aantrekkingskracht heeft op diverse dier- en insectensoorten.

Toegankelijkheid

Het kan zijn dat sommige paden tijdens en na de werkzaamheden minder goed begaanbaar zijn. Wanneer alle werkzaamheden afgerond zijn, worden de wegen en paden weer hersteld. Tijdens de werkzaamheden kan het zijn dat sommige paden tijdelijk worden afgesloten.

Meer informatie

Contact
Boswachter Ilse Maas
Ilse Maas Boswachter
Meer over dit onderwerp