Werk in uitvoering

Inrichting Oostvaardersoevers

Het project Oostvaardersoevers kan beginnen. De bedoeling is om het Markermeer te verbinden met de Oostvaardersplassen en Lepelaarplassen. De natuur in Nationaal Park Nieuw Land, waar deze drie gebieden een onderdeel van zijn, wordt zo versterkt. Het project wordt uitgevoerd door Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer is er als partner nauw bij betrokken.

Locatie

Langs de Oostvaardersdijk tussen Lelystad en Almere, Oostvaardersplassen, Nationaal Park Nieuw Land, Flevoland.

Looptijd

2018 - 2024

Van start

In november 2019 tekende minister Cora van Nieuwenhuizen Infrastructuur en Waterstaat, na afstemming met minister Carola Schouten Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de Startbeslissing van het project Oostvaardersoevers. Dat betekent dat het denkwerk voor het project kan beginnen. Voordat er rond 2025 uitvoerende werkzaamheden zichtbaar worden zijn er de nodige uitdagingen waarvoor innovatieve oplossingen moeten worden bedacht.

 

Waterpeil aanpassen

Langs de Oostvaardersdijk tussen Almere en Lelystad kijken we waar een verbinding mogelijk is. Belangrijkste uitdaging daarbij is, dat het Markermeer daar 3,5 tot 4,5 meter hoger ligt dan de Oostvaardersplassen en Lepelaarplassen. Ook is de dijk belangrijk voor de waterveiligheid van Flevoland en ligt de provinciale weg Almere-Lelystad op de dijk.

Werkzaamheden in het veld

Voorlopig zijn er in het gebied nog geen werkzaamheden.

Samenwerking

Rijkswaterstaat en provincie Flevoland werken daarbij samen met Staatsbosbeheer, Het Flevo-landschap, waterschap Zuiderzeeland, gemeente Almere en gemeente Lelystad.

Meer informatie

Oostvaardersplassen

Toon project op kaart
Contact
boswachter met verrekijker
Boswachters Oostvaardersplassen
 
Meer over dit onderwerp