Werk in uitvoering
In het Mensingebos bij Roden kapt Staatsbosbeheer zieke en dode fijnsparren. De bomen zijn verzwakt door droogte en daardoor aangetast door de letterzetter, een kevertje dat onder de schors gangen graaft. Veel bomen zijn er inmiddels zo slecht aan toe dat ze spontaan kunnen omvallen of takken verliezen. Dat levert risico op voor bezoekers. Om de veiligheid in het gebied te waarborgen, grijpen we in.
Mensingebos, Roden (Kop van Drenthe)
Start tweede week juli 2025, werkzaamheden duren 2 a 3 weken.
De werkzaamheden vinden plaats in bosvakken met vooral fijnsparren, ten zuiden van het ven in het Mensingebos. Bijna alle zieke sparren worden daar gekapt. Waar mogelijk blijven jonge bomen staan. De werkzaamheden duren enkele weken. Omdat ze plaatsvinden in het broedseizoen, worden vooraf zorgvuldige ecologische checks uitgevoerd. Zo wordt er gelet op de aanwezigheid van broedvogels, reptielen (bijvoorbeeld hazelworm), dagvlinders en andere soorten. Nesten of kwetsbare plekken worden gemarkeerd en ontzien; de kap wordt hieromheen gepland.
Staatsbosbeheer grijpt de kap aan om het bos toekomstbestendiger te maken. Er komt geen monocultuur van één soort voor terug, maar een gemengd bos met verschillende loof- en naaldboomsoorten, zoals eik, berk, linde, haagbeuk, grove den en douglas. Dit gevarieerde bos is beter bestand tegen droogte, ziekten en plagen. Het bos blijft bos: er komt geen ander type natuur voor in de plaats. Wel duurt het even voor dit beeld hersteld is. Na de werkzaamheden zal het bos er eerst op sommige plekken kaal uit zien. Dat valt helaas niet te voorkomen. In de komende jaren zal het bos weer langzaam terug groeien.
De werkzaamheden kunnen hinder opleveren voor bezoekers. In de directe omgeving van de werkzaamheden worden paden tijdelijk afgesloten. In het gebied komen informatieborden te staan. Bekijk op de kaart waar de werkzaamheden precies plaats zullen vinden.
Niet alleen in Drenthe, maar in heel Nederland hebben fijnsparren het moeilijk. Halverwege de vorige eeuw werden ze op grote schaal aangeplant voor de houtproductie. De soort is echter gevoelig voor droogte en niet inheems. Door de droge zomers van de afgelopen jaren zijn veel bomen verzwakt, waardoor ze vatbaar zijn voor plagen zoals de letterzetter. Deze combinatie van monocultuur, droogte en insecten zorgt voor grootschalige uitval van fijnspar.
Het Mensingebos is onderdeel van het historische Landgoed Mensinge, dat in de 19e eeuw is ontstaan door de grootschalige ontginning van heide en aanplant van bos. In de decennia daarna groeide het uit tot een afwisselend bos- en cultuurlandschap. De laatste heidevelden in het gebied werden vlak voor de Tweede Wereldoorlog bebost. Tegenwoordig is het Mensingebos eigendom van Staatsbosbeheer. Het is een geliefd wandel- en recreatiegebied voor inwoners van Roden en omgeving.