Werk in uitvoering

Hondenbeleid Buytenhout

  • 25 april 2025

Hondeneigenaren zijn trouwe bezoekers van onze gebieden. Omdat er steeds meer bezoekers komen in de gebieden merken de boswachters dat dit ook geregeld leidt tot overlast. Staatsbosbeheer maakt daarom in samenwerking met de gemeente Pijnacker-Nootdorp zones waar honden los mogen lopen, aan de lijn moeten of niet welkom zijn. Staatsbosbeheer organiseert diverse bijeenkomsten voor bezoekers om input te geven.

Locatie

Natuurgebied Buytenhout, een groot natuur- en recreatiegebied tussen Delft, Pijnacker-Nootdorp en Zoetermeer in Zuid-Holland.

Looptijd

2024-2026

Planvormingsfase: november 2024- dec 2025

  • Uitgangspunten hondenbeleid omschrijven (afgerond)
  • Juridisch traject
  • Participatietraject
  • Vaststellen hondenbeleid
  • Ontwerp sessie hondenzonering

Realisatiefase: dec 2025 – maart 2026

  • Bebordingsplan
  • Communicatiecampagne
  • Handhavingsactie
  • Ingang hondenbeleid

Buytenhout

De Balij en het Bieslandse Bos (onderdeel van Regiopark Buytenhout) zijn recreatiegebieden gelegen tussen Delft, Pijnacker-Nootdorp en Zoetermeer. De twee gebieden beslaan ruim 550 hectare, worden beheerd door Staatsbosbeheer, hebben een lokale en regionale functie en worden druk bezocht.

Honden

Hondeneigenaren zijn trouwe bezoekers van de recreatiegebieden Bieslandse bos, Balij, Dobbeplas en wandelbos Laakweg. Omdat er steeds meer bezoekers komen in de gebieden merken de boswachters dat dit ook geregeld leidt tot problemen tussen bezoekers; fietsers, ruiters en wandelaars gaan niet altijd goed samen met loslopende honden. Ook kunnen loslopende honden een negatieve impact hebben op de natuur. Daarom maakt Staatsbosbeheer in samenwerking met de gemeente Pijnacker Nootdorp hondenzones waar honden los mogen lopen, aan de lijn moeten of niet welkom zijn.

Overlast

Sinds enkele jaren wordt er overlast ervaren van honden in bepaalde gebieden van Hof van Delfland. Staatsbosbeheer en omliggende gemeenten krijgen klachten van zowel hondeneigenaren als anderen bezoekers. De klachten verschillen van het verstoren van vogels, loslopende honden op fietspaden en honden die achter hardlopers of ruiters aanrennen. Ook zijn er klachten over hondenuitlaatservices en dat is sinds een aantal jaar een bekend beeld voor Staatsbosbeheer. We zien vaak één of twee begeleiders met tot wel twaalf honden. Niet op alle plekken worden deze groepen honden als prettig ervaren. Zowel bezoekers met één hond als bezoekers zonder hond, ervaren de energie van zoveel honden tegelijk als onprettig. Het is nodig om duidelijkheid te geven. Welke gebieden zijn geschikt en waar is zo'n grote groep honden niet op z'n plaats? De samenwerking met de omliggende gemeenten is enorm belangrijk, zodat het probleem zich niet verplaatst en honden straks nergens meer kunnen uitrennen.

Hondenbeleid

Staatsbosbeheer Hof van Delfland is gestart met het opstellen van hondenbeleid. Voor Buytenhout zal dit beleid gelden voor twee gebieden van Staatsbosbeheer; De Balij en het Bieslandse bos. De boswachters beheren ook twee gebieden voor de gemeente Pijnacker Nootdorp; de Dobbeplas en het wandelbos Laakweg. Daarom wordt een uniform beleid opgesteld, zodat de regels hetzelfde worden waardoor het voor bezoekers duidelijker wordt.

Uitgangspunten hondenbeleid

De uitgangspunten voor het hondenbeleid vind je bij ‘meer informatie’ onderaan deze pagina. Om tot deze uitgangspunten te komen heeft Staatsbosbeheer input gevraagd van diverse gebruikers zoals fietsers, wandelaars, ruiters, gezinnen met kleine kinderen, bezoekers met één hond, hondenuitlaatservices, hondenverenigingen en natuurverenigingen. De input vind je bij ‘meer informatie’ onderaan deze pagina.

Vaststellen hondenbeleid

In 2025 wordt de input verwerkt. Daarna wordt het hondenbeleid vastgesteld door Staatsbosbeheer en de omliggende gemeenten. Via deze webpagina geven we hierover een update.

Hondenzones

In 2025 worden hondenzones ingetekend voor de gebieden Bieslandse Bos, Balij, Dobbeplas en wandelbos Laakweg. Hierbij wordt rekening gehouden met het zoneringsplan van de ontwikkelagenda die in 2024 is opgesteld. In de ontwikkelagenda staat op pagina 18 en 19 het zoneringsplan.

Participatie

Staatsbosbeheer organiseert diverse bijeenkomsten voor bezoeker om hen te informeren over de wijzigingen. Bezoekers kunnen input geven over hondenzones waar honden los mogen lopen, aan de lijn moeten of niet welkom zijn. Zodra de datum van deze bijeenkomst bekend is, wordt dat op deze webpagina gedeeld. Hieronder delen we meer informatie en updates via een tijdlijn.

Overleg (jacht)hondenverenigingen – 10 april 2025

In de gebieden worden ook (jacht)hondentrainingen georganiseerd en met het hondenbeleid wordt dit beter gereguleerd. Deze trainingen worden doorgaans gemeld bij Staatsbosbeheer, maar niet alle trainers- en of verenigingen melden hun activiteit bij Staatsbosbeheer. Met het nieuwe beleid kan Staatsbosbeheer beter handhaven. Tijdens het overleg waren alleen de verenigingen aanwezig die hun activiteiten afgelopen jaar hebben aangemeld bij Staatsbosbeheer en ook toestemming hebben voor het geven van trainingen in de openbare gebieden. Staatsbosbeheer heeft op 10 april een overleg gehad om meer informatie te geven over de wijzigingen. Ook heeft Staatsbosbeheer input gevraagd aan deze hondenverenigingen. Binnenkort wordt het verslag gedeeld op deze pagina.

Bijeenkomst hondenuitlaatservices - 2 april 2025

Hondenuitlaatservices worden met het hondenbeleid beter gereguleerd. Er wordt gekeken naar de draagvlak van een gebied en de recreatiedrukte, zodat er minder negatieve impact is voor de natuur en er minder overlast is voor andere recreanten. Staatsbosbeheer en de gemeente Pijnacker Nootdorp zijn benaderd door hondenuitlaatservices die werken in de gebieden Bieslandse Bos, de Balij, Dobbeplas en wandelbos laakweg. Staatsbosbeheer heeft op 2 april een bijeenkomst georganiseerd om meer informatie te geven over de wijzigingen. Ook is middels tafelgesprekken input gevraagd. Binnenkort wordt het verslag gedeeld op deze pagina.

Bijeenkomst gebruikersgroep Staatsbosbeheer- 25 maart 2025

Op 25 maart heeft Staatsbosbeheer Hof van Delfland tijdens het overleg met de gebruikersgroep de uitgangspunten voor het hondenbeleid gedeeld. Ook is er een eerste blik geweest op de zonering van de gebieden om te kijken waar honden los mogen lopen, aan de lijn moeten of niet welkom zijn. Staatsbosbeheer deelt de concept zonering met de gebruikersgroep, waarna zijn input kunnen geven.

Inloopbijeenkomst december 2024

Op 27 november 2024 is een eerste inloopbijeenkomst georganiseerd in Delft om de uitgangspunten rondom het hondenbeleid te bespreken. We zijn op deze bijeenkomst in gesprek geweest met wandelaars, hondenbezitters, fietsers, natuurverenigingen en ruiters. De input is te vinden onder het kopje ‘meer informatie’. 

Samenwerkingen

Staatsbosbeheer maakt het hondenbeleid voor Buytenhout in samenwerking met de gemeente Pijnacker Nootdorp.

Meer informatie

Contact
Boswachter Evelien Olyslagers
Evelien Olyslagers Boswachter
Staatsbosbeheer, Anna van Raesfeltstraat 37
2623 HX Schipluiden
hofvandelfland@staatsbosbeheer.nl
Meer over dit onderwerp