Nieuws
De afgelopen paar jaar plant Staatsbosbeheer iedere winter ruim een miljoen jonge bomen. Krijgen die bomen extra water als dat nodig is in tijden van droogte? Bosadviseur Martijn Boosten: “Ons uitgangspunt is dat jonge bomen in principe moeten kunnen overleven zonder extra watergift. Je wil dat ze sterk genoeg worden om tegen de steeds vaker voorkomende extremen te kunnen.”
De jonge bomen die we afgelopen winter hebben geplant, hebben direct een zeer droog voorjaar voor de kiezen gekregen. Om jonge bomen een zo goed mogelijke kans te geven, komt het heel nauw wanneer je ze plant en hoe je dat doet. De winter is daarvoor de beste periode, want dan zijn aarde en bomen in ruste. Boomwortels groeien vooral in het voorjaar.
Ook de leeftijd van de te planten bomen is van belang. Martijn: “Bomen van drie jaar oud hebben een veel groter wortelstelsel dan die van een jaar oud. Bij weinig regen hebben deze oudere – en grotere – bomen het lastig als ze net geplant zijn. Jongere bomen hebben weer het nadeel dat ze sneller worden overwoekerd door bramen en andere kruiden. Verreweg de meeste bomen die wij aanplanten zijn jong, ook omdat die makkelijker te planten zijn dan grote bomen en goedkoper in aanschaf.”
In een bos wil je bomen die zo goed mogelijk tegen de extremen kunnen
Laanbomen zijn een uitzondering, die krijgen eerder extra water. In een nieuw stuk bos staan vooral veel hele jonge bomen. Nieuwe bomen in een laan zijn vaak al zo’n vijftien jaar oud en relatief groot. Deze bomen zijn vrij kostbaar, dus hierbij wil je geen risico lopen dat ze verdrogen. “Maar in een bos wil je juist bomen die zelf zo goed mogelijk tegen de steeds vaker voorkomende extremen kunnen.”