Nieuws

Zuid-Limburgse biodiversiteit: bijzonder en kwetsbaar

  • 15 mei 2025
  • Biodiversiteit
  • Leestijd 4 minuten

Nergens in ons land is de biodiversiteit zo groot als in Zuid-Limburg. Staatsbosbeheer-boswachter Saïra van Essen legt uit hoe dat komt en zoemt in op de verscheidenheid aan orchideeën. “Op dit kalkrijke hellinggrasland groeien wel vijftien verschillende soorten.”

In de orchideeëntuin groeien zo’n vijftien soorten orchideeën. Dit is de purperorchis.

Dalenlandschap

We noemen Zuid-Limburg een heuvellandschap, maar misschien zouden we het eigenlijk een dalenlandschap moeten noemen. Zo’n honderd miljoen jaar geleden was Zuid-Limburg een diepe binnenzee. Op de bodem daarvan zette zich gedurende miljoenen jaren een dikke laag kalkskeletjes af van gestorven zeedieren, waardoor een dikke laag krijt ontstond. Als gevolg van tektonische bewegingen kwam Zuid-Limburg omhoog en ontstond een plateau van kalksteen. In de honderden millennia zorgde erosie voor het uitslijten van dalen en vormde zich het dalenlandschap dat we nu kennen.

Die gebeurtenissen van toen, hebben nog steeds invloed op de biodiversiteit. Saïra vertelt dat bovenop het plateau een laag löss ligt, een pakket lemig materiaal dat tijdens de ijstijden door de wind werd afgezet. Daaronder zitten verschillende oudere lagen van grind, kalksteen en vuursteen. In de dalen en onderaan de helling kun je naar beneden gespoelde vruchtbare löss vinden, vaak vermengd met andere materiaal afkomstig van de hellingen. Juist op een helling komen al die verschillende lagen aan de oppervlakte, waardoor de bodemomstandigheden helling-afwaarts om de paar meter veranderen. Op de löss-delen is het bijvoorbeeld veel zuurder dan op de delen waar het grind aan de oppervlakte komt.”

Soorten die je nergens anders ziet

Die grote variëteit aan bodemomstandigheden zijn de basis van de verschillende ecosystemen die hier voorkomen. Met allemaal hun eigen plantensoorten en in hun kielzog de bijbehorende insecten. “Daar komt bij dat het hier warmer is dan in de rest van het land. Voor sommige soorten die vooral zuidelijker voorkomen, is Zuid-Limburg hun noordelijkste stukje leefgebied. Dat alles bij elkaar, maakt dat we hier hellingbossen en graslanden hebben die je nergens anders in Nederland ziet.” Als voorbeeld van typische Zuid-Limburgse dieren noemt ze de hazelmuis, de eikelmuis, de wilde kat, de wijngaardslak, de vuursalamander en de geelbuikvuurpad. Bekijk ook ons beeldverhaal over bijzondere Zuid-Limburgse soorten.

De bijzondere omstandigheden in Zuid-Limburg zorgen voor bijzondere natuur en soorten. Zoals hellingbos, de hazelmuis en de geelbuikvuurpad.

Bijzondere orchideeën

Om de biodiversiteit te illustreren, laat Saïra de orchideeëntuin in het Gerendal zien. Deze tuin is al in 1958 aangelegd om het publiek de gelegenheid te geven de bijzondere flora in Zuid-Limburg van dichtbij te kunnen bewonderen. Saïra vertelt dat toen de verschillende hier in de omgeving voorkomende orchideeën zijn aangebracht.

Een grote paars-witte orchidee, de purperorchis trekt direct de aandacht. Ook staan er al verschillende poppen- en aapjesorchissen te bloeien. Verderop staat vrijwilliger Hetty met een opschrijfboekje in haar hand de vegetatie te bestuderen. Al vijftien jaar telt zij hier de verschillende orchideeën en beantwoordt de vragen van bezoekers. “Kijk, daar staat een keverorchis. Die bloeit nog net niet. En dat is een welriekende nachtorchis.”

Op een vierkante meter tel je hier zo twintig soorten planten
Vrijwilliger Hetty

Verrassing

Ze vertelt dat het ieder jaar weer een verrassing is welke orchideeën hier gaan bloeien en waar ze staan. “Deze orchideeën hebben een kalkrijke bodem nodig. En ze zijn afhankelijk van bepaalde schimmels, waarmee ze in symbiose leven. Het voorkomen van die schimmels in de bodem bepaalt voor een belangrijk deel waar ze groeien.” En ze wachten rustig op de goede omstandigheden, voegt Saïra daar aan toe. “Als het hen niet bevalt kunnen ze gemakkelijk enkele jaren niks van zich laten zien, om dan toch ineens weer te gaan bloeien.”

Hetty wijst een kruising van een purper- en een soldaatjesorchis aan. “Dat is ook een bijzondere eigenschap van orchideeën. Ze kunnen met elkaar kruisen, waardoor we ieder jaar weer andere varianten zien.”

Hier en daar fladdert een icarusblauwtje. “Toen ik hier begon was het een en al gezoem en gefladder in deze tijd van het jaar. Dat is niet meer.” Het zijn niet alleen orchideeën die op dit bijzondere stukje grasland groeien. Ook planten als kruipend zenegroen, verschillende soorten ratelaar, ruige weegbree, eenbes, vogelmelk en herfststijloos groeien hier. Hoe beter je kijkt, hoe meer soorten planten je ziet. Hetty: “Ik denk dat je hier op een vierkante meter gemakkelijk twintig soorten telt.”

Hoe beter je kijkt, hoe meer soorten je ziet. Zoals aapjesorchis, hondskruid, cipreswolfsmelk en vogelmelk

Kwetsbaar

Die enorme biodiversiteit is de kracht van zo’n kalkrijke Limburgse berghelling. “Maar dit maakt het ook kwetsbaar”, zegt Saïra. Onder meer stikstof bedreigt ook dit ecosysteem. “Als we hier niks doen verruigt het snel. Stikstofminnende soorten nemen dan gauw de overhand, waardoor de orchideeën en de andere bijzondere planten geen kans krijgen. Daarom laten we hier – als de orchideeën zijn uitgebloeid – schapen grazen, die de grassen in toom houden. En in het najaar maaien we het hier flink kort, zodat in het voorjaar alle bijzondere planten weer gelijke kansen hebben. Ook zijn we regelmatig druk met het weghalen van kleine boompjes die hier de kop opsteken.”

Die grote biodiversiteit is hier spontaan ontstaan, maar het kost veel werk om hem zo goed mogelijk in stand te houden.
Boswachter Saïra van Essen

Veel werk

En dat is alleen nog maar op dit ene grasland. Zuid-Limburg kent veel Natura-2000 gebieden waar Staatsbosbeheer de handen uit de mouwen steekt om bedreigde dier- en plantsoorten te behouden. Meer dan een derde van alle plantensoorten in Zuid-Limburg is in meer of mindere mate bedreigd en sommige soorten zijn al helemaal verdwenen. Saïra: “Die grote biodiversiteit is hier spontaan ontstaan, maar het kost veel werk om hem zo goed mogelijk in stand te houden.”

Meer over dit onderwerp