Nieuws

Zes soorten die je alleen in Zuid-Limburg kunt spotten

  • 15 mei 2025
  • Flora en fauna
  • Leestijd 2 minuten

Ze leven stilletjes in hellingbossen, tussen oude fruitbomen of in kalkrijke velden. Eén daarvan ken je misschien al: de korenwolf. Maar de andere diersoorten? Die zie je hier voor het eerst.

Met volle wangzakken scharrelt de korenwolf door het Limburgse landschap.
Korenwolf Ook wel de Europese hamster genoemd. Deze zeldzame knaagdierensoort leeft alleen nog in Zuid-Limburg, waar hij vroeger veel voorkwam in graanvelden. Hij is ongeveer zo groot als een cavia, met een opvallende zwarte buik en wangen vol graan. De korenwolf leeft ondergronds en slaat voedsel op in zijn burcht. Door intensieve landbouw was hij bijna verdwenen, maar dankzij beschermingsmaatregelen en fokprogramma's in GaiaZOO keert hij langzaam terug op bloemrijke akkers en korenvelden.
Mergellandschaap Een robuust schapenras uit Zuid-Limburg, perfect aangepast aan het heuvelachtige landschap en de schrale graslanden op kalkrijke bodem. Ze worden ingezet voor natuurlijke begrazing en dragen zo bij aan het behoud van zeldzame planten en insecten. Mergellandschapen hebben een witte vacht, een gespierde bouw en stevige poten – ideaal voor het glooiende Limburgse terrein.
Geelbuikvuurpad De geelbuikvuurpad, een felgekleurd padje dat alleen in Zuid-Limburg voorkomt, stond eind jaren tachtig op de rand van uitsterven. Als pioniersoort plant hij zich voort in kleine, visvrije poelen zoals volgelopen karrensporen. Via het LIFE-BOVAR-project zijn sinds 2018 tientallen van zulke poelen aangelegd, die fungeren als ‘steppingstones’ in het landschap. Dankzij dit herstelwerk en de inzet van vrijwilligers is de populatie gegroeid van zo’n vijftig naar vijfhonderd dieren – nog steeds kwetsbaar, maar niet langer met uitsterven bedreigd.
Eikelmuis De eikelmuis is een zeldzaam en opvallend nachtdier, herkenbaar aan zijn zwart-witte ‘boevenmasker’ en pluimstaart. In Nederland komt hij uitsluitend voor in Zuid-Limburg, waar hij leeft in oude boomgaarden, heggenlandschappen en holle wegen met veel beschutting. Het is een echte klimmer die zich vooral ’s nachts laat zien – overdag slaapt hij in een nest van bladeren. De eikelmuis is zeer kwetsbaar door versnippering van zijn leefgebied en staat op de lijst van streng beschermde soorten. (foto: Wesley Overman)
Wilde kat Een schuwe, zeldzame roofkat die sinds kort weer voorkomt in Zuid-Limburg, vooral in de grensstreek met de Belgische Ardennen en de Eifel. Hij lijkt op een forse huiskat, maar is gespierder, heeft een dikke staart met zwarte ringen en leeft diep verscholen in loofbossen. De wilde kat is vooral ’s nachts actief en jaagt op muizen, vogels en jonge konijnen. In Nederland is hij nog maar net terug, met af en toe een waarneming in het uiterste zuiden van Limburg. (foto's: Karsten Reiniers, ARK Natuurontwikkeling)
Hazelmuis Een icoonsoort voor Zuid-Limburg – dit zeldzame slaapmuisje komt in Nederland uitsluitend voor in enkele hellingbossen en houtwallen van Zuid-Limburg. Hij is nachtactief, klein en leeft vooral in struikrijke, soortenrijke bosranden.

Zelf zien

Het hele jaar door zijn er excursies en andere activiteiten in Limburg, zoals vogelexcursies, stiltewandelingen en ontdektochten.

Bekijk de activiteitenkalender
Meer over dit onderwerp