Nieuws

Houten appartementencomplex, mét loofhout uit Nederlands bos

  • 28 juni 2024
  • Biogrondstoffen
  • Leestijd 2 minuten

In Delft isThe Urban Woods begonnen met de bouw van een houten appartementencomplex van 10 verdiepingen. Het is het eerste complex van deze omvang, dat zonder betonnen kern wordt gebouwd. Voor de afwerking wordt kwalitatief hoogwaardig essenhout gebruikt uit de bossen van Staatsbosbeheer.

Voor The Urban Woods Delft wordt hout van oude pallets gebruikt in combinatie met hoogwaardig essenhout uit bossen van Staatsbosbeheer.

Hergebruikt hout en loofhout uit Nederlands bos

Dit project van The Urban Woods wordt deels gemaakt van hergebruikt hout. Oude pallets, gebruikt in de transportsector, worden verzaagd en kruislings verlijmd tot dikke massieve houten platen. De buitenste laag wordt afgewerkt met kwalitatief hoogwaardig essenhout uit de bossen van Staatsbosbeheer. Deze afwerking ziet er niet alleen mooi uit, het taaie essenhout geeft ook extra stevigheid aan de constructie.

Langdurige CO₂-opslag

Kasper Broek van Staatsbosbeheer: “We zijn blij met deze toepassing van loofhout uit onze bossen in dit type constructie. Tot dusver wordt er voornamelijk gebouwd met naaldhout, maar onze bossen worden steeds gevarieerder. Om de bossen toekomstbestendiger te maken vanwege klimaatverandering, planten we steeds meer loofbomen. Het aandeel loofhout uit onze houtoogst zal in de toekomst dus gaan toenemen. Deze innovatie laat zien dat je verschillende houtsoorten toe kunt passen voor langdurige CO₂-opslag."

Biobased bouwen

De dikke massieve houten platen die ontstaan, voldoen aan de Europese regelgeving, brengen de CO₂-uitstoot ten opzichte van traditionele bouw omlaag en zijn door hergebruik van oude pallets extra circulair. De platen blijken bovendien 10 tot 15% sterker dan traditioneel CLT (Cross Laminated Timber) en zijn hiermee een voorloper in de bouwtransitie.

Meer weten?

Meer over dit onderwerp