Nieuws

30 jaar Nationaal Park De Biesbosch

 • 16 mei 2024
 • Nationale parken
 • Leestijd 4 minuten

Het is dit jaar 30 jaar geleden dat de Biesbosch de status nationaal park kreeg. Onder de noemer De Biesbosch, B&B vol leven, nodigt het Biesboschnetwerk omwonenden en bezoekers uit om dit jubileum mee te vieren. De aftrap van de feestelijkheden vindt plaats in estafettevorm en begint op 24 mei, tijdens de Europese Dag van het Park, op het Biesbosch MuseumEiland in gemeente Altena. Op 1 juni organiseert Biesboschcentrum Dordrecht de Dag van de Biodiversiteit met diverse activiteiten. Drimmelen neemt op 8 juni het stokje over met een bijeenkomst in de Bernarduskerk in Made.

De korte film De Biesbosch door arendsogen neemt de kijker mee door alle seizoenen, met de visarend in de hoofdrol.

Doos vol verhalen

Centraal bij de viering van 30 jaar Nationaal Park De Biesbosch staan 30 verhalen over kenmerkende dieren en planten in de Biesbosch. Samen vertellen zij het verhaal van het B&B vol leven. Van visarend tot wilgenschorssteeltje en van getijdenslakje tot spindotter: over alle uitgekozen soorten is een verhaal te vertellen dat bij de meeste Biesbosch bezoekers nog onbekend is.

In elke Biesboschgemeente wordt door een bestuurder een doosje vol verhalen overhandigd aan een Biesboschgids, als blijk van waardering voor 30 jaar inzet voor de Biesbosch en ter inspiratie bij excursies. Eenzelfde doosje wordt overhandigd aan een Gastheer van de Biesbosch uit die gemeente. Alle Biesboschgidsen en alle gastheerbedrijven in de Biesbosch krijgen zo'n doosje met 30 fraai geïllustreerde verhalen. Zo kunnen zij deze verhalen doorgeven aan bezoekers.

Film door arendsogen

Daarnaast is op deze drie data nog een primeur: een gloednieuwe korte film: De Biesbosch door arendsogen. De film neemt de kijker mee door alle seizoenen met in de hoofdrol de visarend en met een mooie bijrol voor de zeearend. In 15 minuten laat de film zowel boven als onder water zien hoe belangrijk het zoetwatergetijdensysteem is voor allerlei soorten planten en dieren.

De waterrijke dynamiek in de Biesbosch is de basis van dit waardevolle ecosysteem. Hiermee past de film perfect bij het thema van de Biesbosch als B&B vol leven. In elke gemeente zal boswachter Harm Blom van Staatsbosbeheer op zijn eigen beeldende wijze een toelichting geven op de film. De film is gemaakt door Roel Diepstraten in opdracht van Staatsbosbeheer en met medewerking van Ecoresult. Boswachter Marieke Schatteleijn van Staatsbosbeheer heeft de film ingesproken. De overhandiging van het doosje vol verhalen en de film met lezing is op alle drie de data gratis toegankelijk. Vanwege de beperkte ruimte is het wel nodig om te reserveren (zie progamma hieronder).

Tot eind oktober vinden op diverse plekken en data in de Biesbosch activiteiten en excursies plaats in het teken van B&B vol leven. Op zaterdag 26 oktober worden de feestelijkheden afgesloten met een Laarzendag met  tal van activiteiten.

Programma per gemeente

 • Vrijdag 24 mei 2024, Europese Dag van het Park, Biesbosch MuseumEiland, Hilweg 2, Werkendam.
  13.45 uur - overhandiging van het eerste doosje vol verhalen door Sandra den Adel, provinciehoofd van Staatsbosbeheer in Zuidwestelijke Delta Staatsbosbeheer, aan een Biesboschgids en een Biesboschgastheer uit Altena;
  14.00 uur - filmvertoning en lezing van boswachter Harm Blom;
  16.00 uur - filmvertoning en lezing van boswachter Harm Blom;
  Wil je erbij zijn? Meld je dan aan via Staatsbosbeheer.nl. Tijdens de Europese Dag van het Park organiseert Staatsbosbeheer samen met het Biesbosch Museum nog meer activiteiten.

 • Zaterdag 1 juni 2024, Dag van de Biodiversiteit, Biesboschcentrum Dordrecht, Baanhoekweg 53, Dordrecht.
  15.30 uur - overhandiging van het doosje vol verhalen door wethouder Tanja de Jonge aan een Biesboschgids en een Biesboschgastheer uit Dordrecht;
  16.00 uur - filmvertoning en lezing van boswachter Harm Blom;
  Wil je erbij zijn? Meld je dan via BiesboschcentrumDordrecht.nl. Daar zie je ook welke activiteiten Biesboschcentrum Dordrecht nog meer organiseert op de Dag van de Biodiversiteit.

 • Zaterdag 8 juni, Bernarduskerk, Kerkstraat 8, Made.
  13.30 uur - ontvangst met koffie/thee en iets lekkers;
  14.00 uur - overhandiging van het doosje vol verhalen door wethouder Tim Simons aan een Biesboschgids en een Biesboschgastheer uit Drimmelen, met aansluitend filmvertoning en lezing van boswachter Harm Blom;
  15.00 uur - wat heeft de Biesbosch nu en vroeger voor Drimmelen betekend;
  16.00 uur - afsluiting met drankje en hapje, daarna bij voldoende belangstelling een tocht naar de Hofmansplaat.
  Wil je erbij zijn? Meld je dan aan via dit formulier, of via VVV Biesbosch Drimmelen info@vvvbiesboschdrimmelen.nl. De VVV organiseert die dag nog meer Biesboschactiviteiten.
Meer over dit onderwerp