Nieuws

Webcam bij visarendnest in Biesbosch weer aan

  • 17 maart 2024
  • Flora en fauna
  • Leestijd 3 minuten

De broedende visarenden in de Biesbosch zijn ook dit voorjaar live te volgen via Beleefdelente.nl/visarend. De webcam bij het visarendnest is weer aan. Voor het vierde jaar op rij kan er 24/7 gekeken worden naar de beelden van het nest en de terugkeer van de visarenden. 

De webcam bij het nest van de visarend in de Biesbosch is weer aan.

Beleefdelente.nl

Staatsbosbeheer heeft samen met de Vogelbescherming Nederland sinds 2021 een webcam bij het nest geplaatst. Via de website beleefdelente.nl/visarend konden de visarenden rekenen op vele honderdduizenden kijkers. De visarenden worden elk moment terugverwacht na hun overwintering in Zuid-Europa en Afrika. Meestal komt het inmiddels bekende Duitse visarend mannetje rond 25-26 maart terug op zijn nest. Maar na de soap van vorig jaar, is het spannend of er dit jaar weer voor de camera gebroed gaat worden. 

Nieuwe vrouw

In 2021 en 2022 genoten we van opgroeiende jonge visarenden voor de webcam. In 2023 liep dat even anders: bekijk de clip of lees het blog van boswachter Harm Blom. De man kwam wel terug naar zijn nest, maar zijn vaste vrouw niet. Afgelopen zomer heeft de man echter een nieuwe vrouw gevonden en een band mee opgebouwd. Het is nu wachten of ze ook alletwee weer terugkeren naar dit nest in de Biesbosch. 

De visarenden worden elk moment terugverwacht na hun overwintering in Zuid-Europa en Afrika.
Het is niet alleen prachtig natuurentertainment maar we leren ook veel van de beelden.
Boswachter Harm Blom

Natuurentertainement

Boswachter Harm Blom: “Het unieke aan deze webcam is de locatie: middenin de Biesbosch, in een afgesloten kreek, en dat we zo live mee kunnen kijken in het leven van de visarend. Het is niet alleen prachtig natuurentertainment maar we leren ook veel van de beelden. Bijvoorbeeld hoe ze reageren op verstoringen door mensen en hoe lang ze daarvan last hebben. Maar ook hebben we kunnen zien dat jonge visarenden tot in september terug blijven komen naar het nest. Tot die tijd moet er dus echt sprake zijn van broedrust.”. Lees het boswachtersblog van Harm Blom

Broedsucces in Biesbosch

Visarenden broeden sinds 2016 met succes in Nederland, in de Biesbosch. Dat komt omdat dit gebied mede door een aantal 'Ruimte voor de rivier'-projecten voor de visarend aantrekkelijker is geworden. Rust, voedsel en ruimte gaven voor deze soort de doorslag.

In 2023 kwamen er twee broedparen succesvol tot broeden en sinds 2016 zijn er nu 43 jonge visarenden in de Biesbosch uitgevlogen. Dit gebied vormt voor deze populatie daarmee hét brongebied in Nederland. Ook op de Veluwe is er vorig jaar door één broedpaar succesvol gebroed.

Ruimte voor de rivier

Door het hoogwater in 1993 en 1995 werden er maatregelen genomen om Nederland beter te beschermen tegen risico's van hoogwater. In de Biesbosch werden o.a. de Noordwaard, de Jantjesplaat en Zuiderklip in kader van Ruimte voor de Rivier teruggegeven aan het water. Groot aaneengesloten polderland veranderde hierdoor in waterland en overtollig rivierwater kreeg meer ruimte op weg naar zee. De maatregelen zorgden ervoor dat de buitendijkse Biesboschnatuur werd vergroot. Er was weer sprake van grootschalige, waterrijke, visrijke en stille wateren. Een ideaal leefgebied voor de visarend.

Volg de visarend

Bekijk de webcambeelden van het visarendnest via Beleefdelente.nl/visarend. Boswachter Harm Blom deelt het laatste nieuws over de visarenden via zijn boswachtersblog.

Het webcamproject is mede mogelijk gemaakt via Buitenfonds door Ecoresult B.V.

Meer over dit onderwerp