Samen houden we die Biesbosch schoon
Met de campagne ‘Samen houden we de Biesbosch schoon’ wordt het zwerfafvalprobleem in de Biesbosch op verschillende manieren aangepakt. Met campagneborden wijzen we bezoekers op deze boodschap. Er worden afvaltasjes uitgedeeld en extra afvalbakken geplaatst op drukbezochte plekken. En in het voor- en najaar zijn er diverse afvalopruimacties.
Opruimactie
Op 9 maart 2024 wordt weer een afvalopruimactie georganiseerd. Houd deze pagina in de gaten voor het aanmelden van één van de locaties.

Zwerfafval
In de natuur komen we veel zwerfafval tegen. Het is een ergernis voor bezoekers en een bedreiging voor de natuur. Een groot deel van het afval in de Biesbosch komt mee met het rivierwater. De rest is afkomstig van recreanten in het gebied. Ze laten lege flesjes, blikjes, wegwerpbekers en snackverpakkingen achter, die in de natuur en het water terecht komen. De Biesbosch werkt, met haar kreken en vele oevers, als een natuurlijk vangsysteem en houdt een groot deel van het afval uit de rivieren vast. In het winterseizoen, tijdens hoog water, spoelt het weer aan op de oevers en in bomen, struiken en hogere begroeiing.
Samenwerking
Rijkswaterstaat deed de afgelopen jaren meerdere pilots om te kijken hoe zwerfafval op rivierstranden in Nederland tegen te gaan. Met deze acties werden positieve resultaten behaald. Op bepaalde rivierstranden werd tot 77% minder afval teruggevonden. Daarnaast heeft Rijkswaterstaat samen met Staatsbosbeheer onderzoek gedaan naar hoe je zwerfvuil in de Biesbosch kunt verminderen. Deze onderzoeken gaven concrete handvatten voor de aanpak van zwerfafval in de Biesbosch. Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer, Provincie Noord-Brabant, Gemeente Altena, Gemeente Dordrecht, Gemeente Drimmelen en Waterschap Rivierenland werken hier nu samen in de campagne 'Samen houden we de Biesbosch schoon'.
- Gebied:
- Biesbosch
- Datum:
- zaterdag, 9 mrt 2024
- Van:
- 09:30 uur tot:13:30 uur
- Prijs:
- gratis
- Leeftijd:
- vanaf 10 jaar
- Contact:
Boswachters Marit Hendriks van de Weem en Cynthia van ’t Hoff via biesbosch@staatsbosbeheer.nl
- Praktisch:
- Kom op tijd i.v.m. vertrek vervoer naar de opruimlocaties
- De opruimlocaties bevinden zich aan het water. Vanwege veiligheidsvoorschriften is een zwemdiploma/zwemvaardigheid daarom verplicht.
- Voor koffie, thee (bij ontvangst) en lunch (na afloop) wordt gezorgd. Tijdens het opruimen is er geen gezamenlijke pauze en/of catering. Zorg zelf eventueel voor iets te drinken/eten.
- Tijdens de opruimactie worden foto’s gemaakt voor mediadoeleinden. Mocht je hier bezwaar tegen hebben, dan houden we daar rekening mee.
- Houd rekening met de weersomstandigheden qua kledingkeuze en trek een lange broek aan
- Omdat er ook afstanden te voet afgelegd moeten worden en het gebied ruig kan zijn, is een goede fysieke gesteldheid gewenst
- Voor handschoenen wordt gezorgd, maar mocht je zelf goede werkhandschoenen hebben, neem ze dan gerust mee
- Stevige (wandel)schoenen zijn een must
- Honden niet toegestaan
-