Nieuws

Crowdfunding voor nieuwe natuur

  • 19 september 2023
  • Monumenten
  • Leestijd 5 minuten

Crowdfunding - geld ophalen bij het grote publiek - voor de realisatie van nieuwe natuur op landbouwgrond. Dat gebeurt al in Noord-Brabant en Drenthe. Goed voor de biodiversiteit én bijzonder voor de donateurs die straks kunnen genieten van nieuwe natuur waaraan ze zelf hebben bijgedragen.

Met de crowdfundingsactie ‘Geef om de Strijbeekse Heide en doneer vierkante meters’ worden mensen opgeroepen te doneren.

Buitenfonds

Landbouwgrond aankopen om meer natuur te creëren. Dat klinkt interessant, maar het kost ook veel geld. Daar biedt Buitenfonds uitkomst. Dit is een onafhankelijke stichting die geld werft voor projecten in natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Daarmee kan Staatsbosbeheer veel moois realiseren, denk aan de renovatie van een uitkijktoren, de aanleg van een waterspeeltuin en de bouw van een broedeiland voor de visdief. Sinds kort houdt Buitenfonds zich ook bezig met crowdfunding voor het creëren van nieuwe natuur op landbouwgronden die grenzen aan de bestaande natuurgebieden.

Zoveel meer

Kan Staatsbosbeheer dat niet zelf financieren? Staatsbosbeheer krijgt subsidie via de SNL-regeling (Subsidies Natuur en Landschap). Dat wordt ingezet voor de financiering van natuurbeheer en basisvoorzieningen voor recreatie, denk aan wandelen en fietsen. Dankzij de inspanningen van Buitenfonds kan er zoveel meer.

Het idee van crowdfunding voor het creëren van nieuwe natuur op landbouwgronden bestond al langer. “Dankzij een nalatenschap – specifiek bestemd voor nieuw bos op landbouwgrond – kregen we er ook budget voor”, vertelt Frank van Hedel, accountmanager bij Buitenfonds. “Daarmee kunnen we de aankoop van grond voorfinancieren. Vervolgens wordt het benodigde bedrag bijeengebracht door subsidies vanuit de provincies, fondsenwerving én crowdfunding. Daarna kan het voorgefinancierde bedrag weer terug naar Buitenfonds.”

 

Als je impact wilt maken, dan is dit dé manier
Frank van Hedel, accountmanager Buitenfonds

Verschil maken

Veel mensen zijn al bekend met het doneren van geld voor het planten van bomen, maar doneren voor een nieuw bos gaat echt een stap verder. Frank: “Er zijn veel mensen die daaraan willen bijdragen. Als je impact wilt maken, dan is dit dé manier. Met een donatie aan een project in je buurt kun je echt verschil maken: natuurgebieden worden groter en ook de biodiversiteit wordt daardoor vergroot. Het mooie is dat je ook nog eens de ontwikkeling van de nieuwe natuur kunt zien.”

Zowel in Noord-Brabant als in Drenthe lopen er nieuwe-natuurprojecten die deels met crowdfunding worden gefinancierd. In Noord-Brabant is zelfs al een begin gemaakt met het realiseren van nieuwe natuur op voormalige landbouwgrond. “Het gaat om vier aaneengesloten percelen (in totaal 4,5 ha), waarvan de eerste al is verworven en aangeplant met een variatie aan bomen. “Als het compleet is dan hebben we een heel mooi stukje bosgebied tegen ons bestaande Strijbeekse heide-bosgebied aan”, vertelt boswachter Helmut van Pelt. “Daardoor ontstaat een groter, robuust en klimaatbestendig bosgebied.”

Klimaatbestendig bos

Hoe dat werkt? “We planten veel verschillende soorten bomen. Daardoor wordt het bos diverser én klimaatbestendiger. Als één soort uitvalt, bijvoorbeeld door droogte of ziekte, kan de rest zich gewoon doorontwikkelen tot bos. Doordat het gebied groter wordt, kunnen dieren zich makkelijker verplaatsen tussen de verschillende natuurgebieden. En dat is ook weer goed voor de biodiversiteit.”

Met de crowdfundingsactie ‘Geef om de Strijbeekse Heide en doneer vierkante meters’ worden mensen opgeroepen te doneren. En dat gebeurt ook. “Je kunt anoniem doneren of met je naam en een boodschap of toelichting”, vertelt Helmut. “Heel mooi vind ik het idee van een bezoeker die zwerfafval opruimt en het statiegeld van de gevonden blikjes en flesjes doneert. Zo wordt én het zwerfafvalprobleem opgelost én een bijdrage geleverd aan nieuwe natuur. Fantastisch!”

Wij willen graag iets terugdoen voor de natuurgebieden waarin wij actief zijn
Sander Eilenberg van Cabiner

Samen met Cabiner

Ook in Drenthe loopt een crowdfundingsproject voor de realisatie van nieuwe natuur. Daarvoor werkt Buitenfonds samen met Cabiner. Hun ‘cabins’ – zelfvoorzienende, verplaatsbare vakantiehuisjes – staan in natuurgebieden van Staatsbosbeheer.

“Wij willen graag iets terugdoen voor de natuurgebieden waarin wij actief zijn”, zegt Sander Ejlenberg van Cabiner. “Naast de pacht doneren wij daarom bijna 2% van onze omzet aan natuurherstelprojecten in de gebieden waar onze cabins staan. Zo is ook het idee ontstaan om nieuwe natuur te helpen creëren in Drenthe, in samenwerking met Buitenfonds.”

Cabiner zet ook de kracht van hun merk in om andere merken erbij te betrekken, zoals Nākd – een producent van mueslirepen die graag een actie met Cabiner wilde doen. “Daar hebben wij de voorwaarde aan gesteld dat een deel van het budget naar de aankoop van nieuwe natuur zou gaan. Nākd heeft hun doelgroep weer aangejaagd om te doneren: 5 euro voor een vierkante meter nieuwe natuur. Ons ideaalplaatje is dat we op alle plekken waar cabins staan de natuur kunnen herstellen en uitbreiden. En dat mensen die in zo’n klein huisje – verscholen in het bos - slapen, beseffen dat het hele bos daarvan profiteert. Prachtig als we dat kunnen realiseren.”

Op zoek naar locaties

Het nieuwe-natuurproject in Drenthe – waarbij Staatsbosbeheer samenwerkt met Cabiner – is nog pril. Er wordt nog druk gezocht naar een geschikte locatie. “Ook in Brabant zoeken wij samen met collega’s van het projectteam ‘nieuw bos’ én Buitenfonds naar geschikte percelen”, vertelt boswachter Helmut van Pelt. “Die 4,5 ha nieuwe bos bij ons in Strijbeek is nog maar een fractie van de 5.000 ha nieuw bos die we als Staatsbosbeheer willen realiseren.”

Meer over dit onderwerp