Nieuws

Prinses Irene plant boom tijdens 64e Boomfeestdag

  • 10 november 2021
  • Natuurinclusieve landbouw

In Alphen aan den Rijn is vandaag is de landelijke viering van de 64e Nationale Boomfeestdag. Prinses Irene plant hier samen met haar kinderen en kleinkinderen bomen in het nieuwe naar haar vernoemde bos.

Prinses Irenebos

Stichting Nationale Boomfeestdag schenkt het Prinses IreneBos, mede namens de gemeente Alphen aan de Rijn, ter gelegenheid van haar 80ste verjaardag. Hiermee wordt de prinses bedankt voor haar jarenlange inzet voor de natuur, met bomen in het bijzonder en het betrekken van de nieuwe generatie daarbij. De festiviteiten stonden gepland voor het voorjaar van 2020, maar de Boomfeestdag werd als gevolg van coronamaatregelen een aantal keren uitgesteld. 

KinderBomenTop

Vanwege de Klimaattop in Glasgow staat de Boomfeestdag dit jaar nadrukkelijker dan ooit in het teken van het klimaat. In Alphen aan den Rijn gaan 350 kinderen tijdens de KinderBomenTop het gesprek aan met volwassenen over klimaatonderwerpen als industrie, bebouwde omgeving, landbouw en landgebruik, mobiliteit en energie in relatie tot bomen. Daarnaast planten ze honderden struiken en bomen in het Prinses IreneBos.

64e Boomfeestdag

Ook in 1953 werd er al een wereldklimaatconferentie gehouden. Toen riep VN-voorzitter Dag Hammerskjôld op tot een World Festival of Trees om de aarde te redden en om kinderen hierbij te betrekken. Naar aanleiding daarvan richtte Staatsbosbeheer toen een comité op voor de viering van een jaarlijkse Boomfeestdag in Nederland. In 1957 werd de eerste Boomfeestdag gevierd met 1600 kinderen. Nu, 64 jaar later, planten jaarlijks 100.000 kinderen ruim 200.000 bomen en struiken.

Nieuwe directeur Boomfeestdag

Tijdens de landelijke viering van de Boomfeestdag in Alphen aan den Rijn wordt ook afscheid genomen van directeur Peter Derksen. Na 28 jaar heeft hij het stokje overgedragen aan Marleen van den Ham.

Meer over dit onderwerp