Nieuws

Eerste kraanvogel grootgebracht in de Peel

  • 05 juli 2022
  • Water

Een primeur voor de Peel: dit jaar is in de Mariapeel voor het eerst een kraanvogel grootgebracht. Het jong is inmiddels 11 weken oud en net zo groot als zijn ouders.

Kraanvogels in de Peel

De kraanvogel is geen onbekende vogelsoort in de Peel. Tijdens de vogeltrek in het voor- en najaar laten kraanvogels zich vaak in grote groepen zien en horen. Sinds 2015 zijn er bijna jaarlijks koppels baltsende kraanvogels in de Peel gespot, maar nooit eerder kwam het tot broedsucces.

Kuikens

Er zijn twee kuikens geboren, maar helaas heeft een van de kuikens het niet overleefd. Het andere kuiken is inmiddels 11 weken oud en al net zo groot als de ouders. Tijdens de broedtijd hebben de kraanvogels zich schuil gehouden, maar nu de jonge kraanvogel korte stukjes kan vliegen laat het zich steeds vaker zien in de omgeving van de Peel. Onder begeleiding van de ouders zoeken ze naar voedsel in insectrijke graslanden.

Kroon op het werk

"We zijn ontzettend trots dat na eerdere vestiging van de kraanvogel in andere natuurgebieden, de markante vogel nu ook een plek heeft gevonden in het zuiden van Nederland." zegt boswachter Rick Verrijt. "Dat de kraanvogel zijn plek heeft gevonden in het natte hoogveenlandschap is een kroon op het werk voor het natuurherstel in de Peel!"

Meer over dit onderwerp