Nieuws

Zeldzame hop broedt in Leenderbos

  • 29 juni 2022
  • Flora en fauna

In het Leenderbos heeft een paartje hoppen minimaal twee jongen uitgebroed. En dat is bijzonder, want het is pas het vijfde hopnest in Nederland in bijna vijftig jaar.

Zingende hoppen

Vorig jaar werden er op verschillende plekken in en rond het Leenderbos al zingende hoppen gehoord. Dit jaar zag boswachter Bjorn Alards voor het eerst een hoppaartje op 3 mei. Anderhalve maand later werd het nest van het koppel gevonden. Nog geen week later vlogen de jonge hoppen uit en inmiddels zijn de vogels uit de directe omgeving vertrokken.

Uniek in Nederland

Dit is het vijfde gedocumenteerde broedgeval van hoppen in Nederland sinds 1974. Na eerdere succesvolle broedgevallen in 1995, 2012, 2020 en 2021 is het nu in 2022 ook raak. Als je de opmars van de hop bij onze zuiderburen bekijkt, zou de hop zomaar een jaarlijkse terugkerende broedvogel kunnen worden.

Meer over dit onderwerp