Nieuws

“Ik ben heel blij met de kansen die ik krijg”

  • 19 januari 2022
  • Arbeidsparticipatie
  • Leestijd 2 minuten

“Soms dacht ik, ‘kan ik dat wel?’ Dat waren echte leermomenten.” Achmed (36) werkt bij Binnenwerk waar hij klussen voor Staatsbosbeheer uitvoert. Binnenwerk creëert banen voor mensen met een arbeidsbeperking. “Ik ben heel blij met de kansen die ik krijg.”

Achmed en zijn collega's van Binnenwerk verzetten veel werk bij Staatsbosbeheer. Snoeien bijvoorbeeld, of maaien en rasteren.

Tweehonderd banen

In 2018 startte Staatsbosbeheer en Binnenwerk een samenwerking om meer mensen met een arbeidsbeperking een baan te geven in het bos- en natuurbeheer. Deze samenwerking is verder verstevigd in oktober 2021. Nu biedt Staatsbosbeheer ruim tweehonderd van dit soort banen, de bedoeling is dat dat er eind 2025 500 zijn. Projectleider Erna van de Wiel is tevreden over de voortgang. “We hebben nu 25 teams van mensen met een arbeidsbeperking aan het werk. En we staan klaar om met meer teams te starten.”

Vrijheid en afwisseling

Limburg is met vier van die 25 teams de koploper. Achmed werkt in één van die teams, in het Midden-Limburgse Vlodrop. Enthousiast pakt hij met zijn acht collega’s en teamleider Martijn van den Berg verschillende klussen op. Ze voeren meerdere werkzaamheden uit, bijvoorbeeld bomen snoeien, hout versnipperen, gras maaien en rasterwerken aanleggen. Uiteraard hebben ze hier eerst de benodigde certificaten voor gehaald. Achmed heeft inmiddels een vaste baan. Hij is blij met de vrijheid, de afwisseling en doorgroeimogelijkheden die hij in deze baan heeft. En met de begeleiding. “Ik was heel open over mijn voorgeschiedenis. Toen was ik nog niet zo stabiel als nu. Ik heb meteen aangegeven dat ik een verslavingsverleden heb. Daar is heel goed op gereageerd.”

Verder ontwikkelen

Achmed: “In het begin hebben we eentoniger werk gedaan. Na een half jaar is daar meer afwisseling in gekomen. Er kwam ruimte om andere klussen op te pakken en nieuwe dingen te leren. Eerst met de hand en daarna konden we machines inzetten, dan gaat alles een stuk sneller en makkelijker. Toen ik me op een gegeven moment meer wilde gaan ontwikkelen, heeft Binnenwerk met me meegedacht. Ik volg nu de mbo-opleiding Bos- en Natuurbeheer, die duurt twee jaar. Alles is echt op zijn plek gevallen qua werk en opleiding, daar ben ik blij mee. Ik ga nu één dag per week naar school, werk twee dagen en heb daarnaast nog tijd voor mezelf. Deze structuur is heel belangrijk voor mij. Zo ga ik ook nog steeds naar praatgroepen en heb ik een avond na het werk Bijbelstudie. Eén dag poetsen, de was en nog een bijeenkomst van de kerk. En aan het eind van de week heb ik een vrije dag. Na deze opleiding wil ik nog een vervolgopleiding gaan doen.”

Werken op eigen niveau

Achmed: “Mijn teamleider Martijn laat mensen vrij. Hij heeft de capaciteit om iedereen te laten zijn wie hij is. Het maakt niet uit of de ene collega meer kan dan de ander. Als team werken we hard en verzetten we veel werk. Ieder draagt daar op zijn eigen manier aan bij. Er ligt genoeg werk voor ons team. Zoveel zelfs dat er nog een tweede team bij is gekomen. Dat was in het begin even wennen, maar gaat nu super goed.”

Soms heeft Achmed het ook wel eens moeilijk gehad. “Dan voelde het alsof ik in het diepe werd gegooid. Dan dacht ik, ‘Kan ik dat wel?’ en belde Martijn voor hulp. Dat waren echt leermomenten.” Martijn: “In het begin was het soms wel even zoeken. Achmed vergat soms afspraken. Het helpt dan enorm om in contact te blijven en erover te praten. Het is goed om te zien dat hij nu met een opleiding is gestart. Het zou mooi zijn als hij hierdoor op termijn ook grotere projecten kan oppakken. Dan kan hij nog meer laten zien wat hij heeft geleerd. Hij gaat een mooie toekomst tegemoet!”

Binnenwerk

De organisatie Binnenwerk is onderdeel van Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en creëert duurzame banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Het gaat hier om deelnemers uit het doelgroepenregister van het UWV. Hiermee geeft de overheid invulling aan de Participatiewet. In de samenwerking met Staatsbosbeheer plaatst Binnenwerk teams in de provincies zodat ze aan slag kunnen in het natuur- en recreatiebeheer.

Meer over dit onderwerp