Nieuws

Nu ook QR-codes in het bos

  • 09 december 2021
  • Bosbeheer

Bosbeheerders krijgen veel vragen en opmerkingen over stapels hout die in het bos liggen. Een veel voorkomende misvatting is dat een groot deel wordt verwerkt als biomassa of als brandhout. In werkelijkheid krijgen deze houtstapels duurzamere toepassingen zoals zaaghout voor in de huizen- of meubelbouw, OSB plaatmateriaal of karton en papier. Om hier meer duidelijkheid over te scheppen heeft de Algemene Vereniging Inlands Hout (AVIH) samen met Staatsbosbeheer zeven labels ontwikkeld om recreanten in het bos over de bestemming van opgestapelde stammen hout te informeren. 

Labels

De labels zijn gedrukt op karton dat tegen een regenbui kan. Bosbeheerders en bosaannemers gaan de informatieve labels bevestigen op de stapels hout die in het bos liggen. Op de labels staat uitleg over waar het geoogste hout naartoe gaat en welk product ervan gemaakt wordt. Door de QR-code op het label te scannen kan de website waargaatdithoutnaartoe.nl worden bezocht. Op deze website staat nog meer uitleg over de toepassing van het hout. 

De labels zijn ontwikkeld door de AVIH in samenwerking met Staatsbosbeheer maar zijn door alle bosbeheerders in Nederland te gebruiken. 

Hoogwaardige toepassingen 

Staatsbosbeheer geeft hout altijd een zo hoogwaardig mogelijke bestemming. Hoe langer het hout gebruikt wordt, hoe langer de opgeslagen koolstof wordt vastgehouden. Op deze manier draagt het gebruik van de circulaire grondstof hout bij aan de klimaatdoelen. Alleen het restmateriaal van tak- en tophout dat na houtoogst overblijft wordt ingezet als biomassa. Op arme groeiplaatsen met weinig voedingstoffen wordt dit achtergelaten ten behoeve van de nutriëntenbalans van de bodem. Lees meer over ons bosbeheer en houtoogst in het dossier Bos

Bekijk onderstaande video om te zien hoe de QR-code werkt

Meer over dit onderwerp