Nieuws

Kruisbestuiving: Staatsbosbeheer en zorgorganisatie Aveleijn

  • 24 september 2021
  • Arbeidsparticipatie
  • Leestijd 4 minuten

Aveleijn en Staatsbosbeheer bieden samen een groene werkomgeving aan mensen met een lage sociale zelfredzaamheid. Het beheren en beschermen van de natuur vergroot hun vertrouwen in zichzelf en de maatschappij. Begeleider Joost Kogelman en boswachter Wilco van Burken vertellen hoe het werkt.

Handen tekort Aveleijn zocht voor haar cliënten dagbestedingsactiviteiten in de natuur, Staatsbosbeheer een manier om het terrein te onderhouden. 

Trots

Elke dinsdag siert de banner van zorgorganisatie Aveleijn de entree van Buitencentrum Sallandse Heuvelrug. Hij is daar neergezet door de 5 cliënten van Aveleijn die op die dag bij Staatsbosbeheer aan de slag gaan. ‘Het zegt iets over hun zelfvertrouwen’, stelt Joost Kogelman, begeleider bij Aveleijn. ‘De mannen zijn ontzettend trots op hun werk. Ze ervaren hier dat ze echt iets bijdragen aan onze samenleving.’

Zoektocht

In 2014 zette Aveleijn de eerste stap richting een samenwerking met Staatsbosbeheer. Dat jaar meldde de zorgorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking of een lage sociale zelfredzaamheid zich aan voor de vrijwilligersdag NLdoet. Boswachter Wilco van Burken vertelt: "Tijdens het werk op de hei raakten we in gesprek. Aveleijn zocht voor haar cliënten dagbestedingsactiviteiten in de natuur, wij zochten een manier om het terrein rond het Buitencentrum te onderhouden. We hadden na de verbouwing een flink stuk tuin erbij gekregen, plus een grote parkeerplaats en een speelbos. We kwamen handen tekort."

Moestuin

Een paar maanden later tekenden Staatsbosbeheer en Aveleijn een samenwerkingsovereenkomst. Sindsdien kijken de cliënten uit naar de dinsdag, als ze bij het buitencentrum aan het werk kunnen. Prachtig vinden ze het. Onkruid wieden, snoeien, zwerfvuil prikken, brandhout zagen, takken uit de speelvijver vissen, de Heideslakken (elektrische ecokarren) schoonmaken, de moestuin bijhouden… "Maar we beginnen met koffie!", lacht Wilco.

Aan de slag Elke dinsdag helpen de cliënten bij onderhoud rond Buitencentrum Sallandse Heuvelrug

Samenwerken

Een betekenisvol leven leiden, dat is wat Aveleijn met de dagbestedingsactiviteiten wil bereiken. ‘Alle cliënten hebben persoonlijke doelen’, legt Joost uit, ‘zoals samenwerken, zelfstandig werken of voor zichzelf opkomen. Wilko en ik zoeken daar passende taken bij. Onze cliënten werken dus aan hun eigen doelstellingen terwijl ze bijdragen aan de doelstellingen van Staatsbosbeheer: het beheren en beschermen van de natuur.’ 

Duidelijke instructies werken goed, inmiddels hoef ik nauwelijks meer iets voor te doen.
Wilco van Burken, boswachter

Voordoen

De grote diversiteit aan klussen maakt het werk extra leuk. "Soms moet Joost een bus regelen, omdat we wat verder het veld in gaan", vertelt Wilco. Daar voert het team onder begeleiding maai- en zaagwerkzaamheden uit. Staatsbosbeheer faciliteerde de cursus motorzagen. "Het is belangrijk dat de taken duidelijk zijn," zegt Joost. "Eén opdracht per keer met duidelijke instructies, dat werkt goed." Wilco geeft aan hoe hij het werk graag gedaan wil hebben. "Maar inmiddels hoef ik nauwelijks meer iets voor te doen, ze houden de zaag het liefste zelf vast."

De cliënten voelen zich enorm gewaardeerd, ik zie ze groeien.
Joost Kogelman, begeleider Aveleijn

Complimenten

Het buitenwerk in Nijverdal doet de cliënten van Aveleijn zichtbaar goed. "Ze zijn graag in de natuur en voelen zich enorm gewaardeerd", zegt Joost. "Door Wilko en Saskia Boerrigter, de manager van het buitencentrum, maar ook door de bezoekers. Die geven complimenten en gaan met onze cliënten in gesprek. Ik zie ze daarvan groeien." "Vergeet ook de natuur zelf niet", besluit Wilco. "Die floreert door onze samenwerking. Het team verzet erg nuttig werk, want als we de hei niet open houden, groeit het helemaal dicht. Het is fantastisch hoe wij elkaar kunnen helpen."

Maatschappelijke adviesraad

De samenwerking met Aveleijn past bij de brede rol die Staatsbosbeheer in onze samenleving wil vervullen. De maatschappelijke adviesraden denken mee over kansen en mogelijkheden om het verschil te maken.
 
In iedere provinciale eenheid van Staatsbosbeheer is een maatschappelijke adviesraad actief. De leden discussiëren over dilemma’s, beleid, toekomst, communicatie en noem maar op. "We vragen bewust mensen die ons verder kunnen brengen", zegt Elke Kunen, accountmanager bij Staatsbosbeheer en secretaris van de adviesraad in Overijssel. "Staatsbosbeheer wil graag met haar terreinen, kennis en mensen waar mogelijk een bijdrage leveren aan maatschappelijke doelen. De doorontwikkeling van het platteland bijvoorbeeld, het klimaatrobuuster maken van Nederland, zorg en arbeidsparticipatie. Al die sectoren zijn in de maatschappelijke adviesraad vertegenwoordigd."
 
Susanne Bentvelsen, bestuurder van Aveleijn, is één van de raadsleden. "Ik vind het mooi dat Staatsbosbeheer dat meervoudig perspectief opzoekt. De organisatie heeft in haar werk met heel veel partijen en belangen te maken. Als je daar vanuit meerdere invalshoeken naar kijkt, kun je goede afwegingen maken. Onze gesprekken zijn ontzettend leerzaam." Elke vult aan: "De buitenwereld heeft een grote impact op de natuur binnen onze terreinen. Andersom willen wij onze invloed aanwenden voor een gezonde leefomgeving voor iedereen. Meer begrip over en weer zorgt voor een breder draagvlak voor natuurontwikkeling. Samen kunnen we meer bereiken dan alleen."

Meer over onze adviesgroepen