Nieuws

Hoogwater langs Maas en Waal gezakt, opruimacties gestart

  • 01 augustus 2021
  • Flora en fauna

Het hoogwater van de Maas en de Waal liet veel afval achter in de uiterwaarden. Veel mensen bieden hulp aan om de natuur langs de rivieren weer schoon te krijgen. Daarom organiseren de boswachters komende weken opruimacties. Het gaat daarbij om licht opruimwerk in struinnatuur waar je vaak alleen te voet kunt komen. Het is belangrijk dat we zoveel mogelijk afval zo snel mogelijk opruimen, maar het moet wel veilig gebeuren. Ga daarom niet zelf aan de slag, maar alleen in gebieden die gecontroleerd en veilig zijn.

Opruimacties

Langs de Maas en de Waal zijn verschillende opruimacties. Lees hier hoe en waar je kunt helpen (update 10-sep): 

  • Uiterwaarden Waal: op zaterdag 18 september 2021 zijn er opruimacties langs Rijn en Waal tijdens de World Cleanup Day 2021. Zie boswachtersblog Rivierengebied
  • Uiterwaarden Maas: op zaterdag 18 september 2021 steken we samen de handen uit de mouwen en ruimen we op tijdens de Maas Cleanup day. Voor meer informatie: Maascleanup.nl

Waarschuwing

Ga niet op eigen houtje aan de slag. Door het hoogwater en hevige regenval zijn de terreinen kletsnat. Hierdoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan, bijvoorbeeld door drijfzand en wegtrekkend water. Ook kunnen er nog gevaarlijke stoffen liggen. Daarom controleren onze boswachters eerst alle terreinen en schakelen ze aannemers in voor het verwijderen van gevaarlijk en groot afval.

Denk bij het ruimen van vuil vooral ook om je eigen veiligheid: draag handschoenen en laarzen of stevige, waterdichte schoenen. En raak geen scherpe of gevaarlijke voorwerpen aan, zoals naalden of lekkende blikken met olie.

Meer over dit onderwerp