Nieuws

Hoge waterstanden in de rivieren

  • 15 juli 2021
  • Flora en fauna

Het is niemand ontgaan: op dit moment ervaart de provincie Limburg veel overlast door hoogwater en overvloedige regenval. Het hoogtepunt van de waterstand in de Maas is nog niet bereikt. Naar verwachting blijft ook het water in de Rijn, Waal en IJssel de komende dagen stijgen. De hoge waterstanden in de rivieren verkleinen het leefgebied van dieren. De boswachters roepen op om de dieren ruimte en rust te geven. Vee wordt naar hoger gelegen gebieden verplaatst.

Evacuatie dieren

In Limburg is men druk met de evacuatie van dieren. Boeren verplaatsen vee naar hoger gelegen gebieden en boswachters van Staatsbosbeheer helpen daarbij. Koeien en paarden uit het Niersdal en dieren uit gebieden in Midden-Limburg zijn reeds verplaatst. Op donderdag 15 juli worden koeien en paarden, die langs de Maas bij Itteren in Zuid-Limburg staan, verplaatst. Een aantal schapen is deze week per boot verplaatst. Zij stonden in de buurt van Asselt (gemeente Roermond) op een eiland in de Maasplassen. De evacuatie gaat door zolang het nodig is. De dieren worden weer teruggeplaatst zodra het kan. Lees meer hierover op het boswachtersblog.

Waal en Rijn

De komende dagen stijgt ook het water in de uiterwaarden langs Waal en Rijn. Veel natuurgebieden zijn de afgelopen jaren ingericht om ruimte aan de rivier te geven bij hoogwater. Een aantal natuurgebieden in de uiterwaarden van de Gelderse Poort bij Nijmegen wordt binnenkort afgesloten voor publiek. Dat is nodig voor de rust van dieren. Zo voorkomen we dat dieren vanuit een droge, veilige plek het water in worden gedreven. Meer informatie hierover via het blog van de boswachters in het Gelderse Rivierengebied.

Ruimte en rust voor dieren

Kleinere dieren zoals ree, haas, das en konijn, maar ook de allerkleinsten zoals muizen en mollen zoeken ook de hoogwatervrije gebieden op. Dit gaat alleen goed als ze niet verstoord worden. Om geen onnodige stress te veroorzaken en om te voorkomen dat dieren niet het water in worden gejaagd, is rust nodig in de laatste droge delen van de overstroomde uiterwaarden. De meeste grote grazers die in de uiterwaarden leven hebben al vaker hoogwater meegemaakt. Ze zoeken de laatste droog gebleven, hoge randen en koppen op. Meestal doen ze dit uit eigen beweging en soms met een beetje hulp van de beheerder. Een vriendelijk verzoek van de boswachters: gun de dieren ruimte en rust en kijk vanaf de dijk naar het zomerhoogwater.

Meer over dit onderwerp