Nieuws

Grote stormschade in boswachterij Leersum, gebied afgesloten

  • 20 juni 2021
  • Flora en fauna

Het noodweer van vrijdag 18 juni heeft tot ongekende schade geleid in de bossen op de Utrechtse Heuvelrug rond Leersum. Het zwaarst getroffen gebied ligt in een relatief smalle strook van zo’n 3 kilometer breed en 5 kilometer lang meteen ten noorden van Leersum tot aan de A12. Er zijn duizenden bomen omgewaaid en op sommige plekken liggen complete bospercelen plat. Ten zuiden van Leersum is ook landgoed Broekhuizen zwaar getroffen. De boswachters waarschuwen: "Blijf uit de bossen, het is levensgevaarlijk!"

Levensgevaarlijke situatie

In het bosgebied hangen veel takken en boomkruinen los en veel bomen zijn instabiel of staan op scherp. Het gebied is de komende tijd afgesloten voor publiek. Omdat de rood-witte linten als signaal onvoldoende bleken, zijn bij de circa 50 belangrijkste in- en uitgangen nu dranghekken neergezet. Op basis van het bord 'verboden toegang' op die hekken kunnen ook boetes worden uitgedeeld aan mensen die dit verbod negeren.

Openstelling kan even duren

In de komende dagen inventariseert Staatsbosbeheer de schade. Bospercelen die veilig zijn gemaakt, kunnen komende weken weer open. Maar sommige delen van het gebied, zoals het Lombokbos, hebben zoveel schade opgelopen, dat het maanden kan duren voordat die weer open gaan.

Nesten

In het door het noodweer getroffen gebied hebben boswachters op de grond jonge vogels gevonden die nog in een nest zaten dat uit een boom was gewaaid. Ook is in een omgevallen boom een nest jonge spechten aangetroffen. Monumentale bomen in het gebied zijn omgewaaid, waardoor bosuilen die daar huisden mogelijk een ander leefgebied moeten zoeken.

Meer informatie

Kijk voor actuele informatie over de werkzaamheden en antwoorden op veelgestelde vragen over de gevolgen van de storm op Staatsbosbeheer.nl/stormschadeleersum

Meer over dit onderwerp