Nieuws

Oproep: denk aan de dieren, blijf op de paden

  • 28 januari 2021
  • Recreatie

Sinds het uitbreken van de coronacrisis is het druk in de natuur. Wandelen, fietsen en mountainbiken was nog nooit zo populair. Maar die populariteit heeft ook gevolgen voor de natuur. Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, LandschappenNL en de Dierenbescherming roepen daarom bezoekers aan natuurgebieden op “Een frisse neus halen is belangrijk en fijn, maar denk ook aan de impact op de natuur en de dieren die er leven!”

Denk aan de wilde dieren, blijf op de paden 

Het belang van natuur dichtbij huis wordt deze coronacrisis steeds duidelijker. Even tot rust komen en genieten van je omgeving kan ervoor zorgen dat het thuiswerken minder zwaar voelt. De natuurorganisaties zijn blij met de toegenomen belangstelling voor de natuur maar doen ook een oproep. “Wat veel mensen zich niet realiseren is dat ze, met het verlaten van hun eigen huis, in een natuurgebied de leefomgeving van wilde dieren betreden. Deze dieren kunnen vaak prima met bezoekers omgaan, zolang die zich aan de toegangsregels houden. Als mensen op de paden blijven en hun honden aan de lijn is er niets aan de hand. Mensen zijn wat ons betreft van harte welkom, maar als het zo druk is als de afgelopen maanden zien we wel dat meer mensen de fout ingaan” vertelt boswachter Paul Begijn van Natuurmonumenten.

Hond aan de lijn

En wanneer mensen de fout in gaan kan dat vreselijke gevolgen hebben voor de dieren in het natuurgebied. Dat werd in Zuid-Holland recent goed duidelijk toen in 12 uur tijd vier reeën werden aangereden. “Bij grote drukte kunnen wilde dieren juist meer richting de weg worden gejaagd. De berichten van opgejaagde reeën vinden we dan ook heel verontrustend” aldus de Dierenbescherming. Ook Staatsbosbeheer maakt zich zorgen over de verstoring van wild. “De winter is een tijd dat de dieren hun energie moeten sparen om te kunnen overleven. Er is minder voedsel, en kou en nat weer vragen veel van hun energie. Rust is dan van levensbelang. Wandelen met je hond is heerlijk maar los lopen in het bos is geen goed idee. Neem lekker een lange riem of flexlijn mee, dan heeft je hond de ruimte en bescherm je de natuur.” Meer tips voor wandelen met je hond in de natuur

Buiten is belangrijk dus wandel lokaal 

Een ander punt zijn de overvolle parkeerplaatsen en aanrijroutes. Boswachter Jan Alewijn Dijkhuizen van het Zuid-Hollands Landschap geeft aan “In de natuur hebben we geen parkeergarages zoals in de stad. Als iedereen met de auto komt, is het vinden van een parkeerplaats een bijna onmogelijke opgave. Begin je bezoek aan de natuur dan ook op de fiets. Goed voor je gezondheid en een ontspannen manier om de natuur te bezoeken. Het zou natuurlijk het mooiste zijn als voor alle Nederlanders een natuurgebied op fiets- of loopafstand bereikbaar is."

Meer over dit onderwerp