Nieuws

Natuur in tijdens lockdown? Wees welkom en respectvol

  • 15 december 2020

Premier Rutte kondigde een verlenging van de lockdown aan. Vrijwel alles blijft tot en met 19 januari 2021 dicht: scholen, winkels, sportscholen, pretparken. Natuur blijft open. Wel is te verwachten dat het soms druk zal zijn. LandschappenNL, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer roepen op om te genieten ván de natuur, met respect vóór de natuur.

Natuur is open

Door de lockdown zijn excursies geschrapt, bezoekerscentra gesloten en is ook horeca (op afhaalmogelijkheden na) dicht. Maar natuur is open: op eigen gelegenheid kun je komen wandelen, fietsen of paardrijden. Landschappen, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer zijn blij dat ze bezoekers kunnen blijven verwelkomen. Want misschien wel meer dan ooit hebben we behoefte aan natuur: aan een frisse neus, aan een weids uitzicht in plaats van een beeldscherm, aan vogelgeluiden, aan de geur van een nat bos. De terreinbeherende organisaties verwachten tijdens de lockdown drukte in de natuur. Om die in goede banen te leiden en iedereen de ruimte te geven, vragen ze hulp en medewerking van de bezoekers.

Tips voordat je op pad gaat

De drukste dagen zijn zaterdag en zondag. Om de drukte te vermijden, geven we de tip om niet tussen 11u en 15u op pad te gaan. Blijf bij voorkeur in je eigen buurt. Kom als je kan te voet of per fiets naar een natuurgebied en controleer vooraf of in dat gebied specifieke maatregelen van kracht zijn. Kies ook vast een alternatieve plek om naartoe te gaan als de plek van je eerste voorkeur te druk blijkt. Is de parkeerplaats vol? Ga dan ergens anders heen, parkeer nooit in de berm. BOA’s zullen hier op handhaven omdat het de doorgang voor hulpdiensten belemmert.

Te gast bij wilde dieren

In de natuur ben je te gast in het leefgebied van veel wilde dieren. Wilde dieren zijn bang voor mensen en ze zullen vluchten als mensen te dichtbij komen. Vluchtende dieren kunnen gewond raken doordat ze tegen een hek aan rennen of aangereden worden. Om verstoring te beperken zijn paden in natuurgebieden zó aangelegd, dat op sommige plekken nooit mensen of honden komen. Op die plekken vinden wilde dieren rust. Blijf dus altijd op de paden en houd je hond aan de lijn.

Geef ruimte

Geef andere recreanten de ruimte en houd altijd 1,5 meter afstand van elkaar. Tegenliggers op een smal wandelpad? Stap even van het pad af zodat de ander gemakkelijk kan passeren. Houd ook rekening met andere gebruikers: wandel niet op een mountainbikepad. En houd er als mountainbiker rekening mee dat wandelaars je niet zien of horen aankomen. Matig je snelheid en passeer rustig.

Zwerfafval

Horeca is dicht (op enkele afhaallocaties na) en ook toiletten zijn dus niet open. Hoge nood? Wildplassen hebben we liever niet, maar het is in de natuur niet verboden. Laat alleen geen papier achter! Let ook op ander afval als papieren zakdoekjes, mondkapjes, flesjes of blikjes. Neem je afval mee naar huis, neem daarvoor een zakje mee om het in op te bergen. Wil je de natuur écht een plezier doen, neem dan ook zwerfafval mee als je dat tegenkomt.