Nieuws

Nieuwe soort paddenstoel ontdekt in Wisentbos

  • 05 november 2020

Tijdens een wandeling in het Wisentbos bij Dronten zag Lykele Zwanenburg, oud boswachter en vrijwilliger bij Staatsbosbeheer, op 3 november 2020 iets goudgeel glinsteren in een open strook in het bos. Het bleek een nog niet eerder waargenomen soort te zijn: de goudhoed.

De ontdekking

Lykele Zwanenburg: “Ik dacht eerst: dat zijn geelgekleurde bladeren, maar het bleek een groep kleine en grote paddenstoelen. De grootste had een grote hoed met een middellijn van 30 cm en was 15 tot 20 cm hoog. Ik kende deze soort niet, dus heb ik een beroep gedaan op de mycologen Gerrit en Yvonne van Duuren uit Dronten. We zagen dat onder de hoed plaatjes aanwezig waren, dus het was een plaatjeszwam, maar welke? Na uitgebreide bestudering bleek het om de zeldzame goudhoed te gaan (Phaeolepiota aureum). Aurea staat voor goud. Het was voor mij, Gerrit en Yvonne de gouden vondst van de dag. En ook een prachtig natuurmoment om de goudhoed te zien schitteren in de laatste zonnestralen van de dag in het Wisentbos.”

De goudhoed

De goudhoed is te vinden op voedselrijke klei en zandgrond, in parken, loofbossen en ruigten. Bij de jonge paddenstoelen zijn de plaatjes onder de hoed beschermd door een vlies (velum). Als de hoed groter wordt springt het vlies open en zijn de plaatjes zichtbaar. De hoed is bolvormig tot gewelfd en heeft een bruine ring om de steel. Het is een prachtige paddenstoel vooral als de zon op de okergele tot geel kleurende hoed schijnt. Zijn status is zeldzaam en dit is de eerste waarneming voor het Wisentbos en derde in oostelijk Flevoland. De goudhoed groeit in de maanden september tot en met november.

Meer over dit onderwerp