Nieuws

Minder katten in de Texelse natuur

  • 03 oktober 2020

Op Texel is een grootschalige actie van start gegaan om katten uit de natuurgebieden te halen en te houden. Dit is noodzakelijk omdat katten in de vrije natuur een bedreiging zijn voor beschermde soorten zoals de noordse woelmuis en vogels zoals de tapuit en de grutto. Bij de actie zal het onderscheid tussen een huiskat en een zwerfkat worden gemaakt door het checken op de aanwezigheid van een chip met registratie. Als er in de Texelse natuur een kat gevangen wordt die een chip heeft, dan blijft het dier op het eiland. Een gevangen kat zonder chip, gaat na een eerste opvang op Texel, naar een opvang waarna ze worden herplaatst in een geschikte leefomgeving.

Gratis chippen

Maar allereerst konden alle Texelaars hun kater of poes gratis laten chippen. Stichting Zwerfkatten Nederland en Stichting DierenLot organiseerden in samenwerking met Gemeente Texel, Nationaal Park Duinen van Texel, LTO Texel, De Lieuw, Natuurmonumenten, Dierenwinkel Texel, Dierenartsenpraktijk Texel en Staatsbosbeheer deze chipactie. Het is belangrijk om alle huiskatten op Texel gechipt te hebben, zodat we weten welke kat bij wie hoort. Verdwaalde katten met een chip kunnen zo teruggebracht worden naar hun eigenaar. Tijdens de chipactie op 2 en 3 oktober werden ongeveer 450 katten gechipt. 

Kwetsbare dieren

De Texelse natuur is uniek. Er leven op het eiland soorten die bijna nergens anders in Nederland meer voorkomen. Ook broeden er elk jaar ongeveer honderdduizend vogels op het eiland. Omdat er van nature geen roofdieren zoals vossen, steenmarters voorkomen is Texel dé ideale plek voor vogels die op de grond broeden zoals de grutto, de tapuit, de wulp en de veldleeuwerik. Katten zijn van nature rovers en er zijn behoorlijk wat verwilderde katten op het eiland. Zij zijn een bedreiging voor beschermde soorten zoals de noordse woelmuis, tapuit en grutto. Daarom willen we ze liever in hun mandje thuis, en niet in de natuur. 

Financiering

De provincie Noord-Holland en Stichting DierenLot financieren de vangacties en opvang van de gevangen katten. Verschillende andere partijen waaronder Staatsbosbeheer Texel, Gemeente Texel en Nationaal Park Duinen van Texel dragen bij aan de organisatie van de chipactie en de tijdelijke opvang van de katten op het eiland. 

Foto: Klaas de Jong

Meer over dit onderwerp