Nieuws

Samen eenzaamheid te lijf in bos en op hei

  • 22 mei 2019

Veel ouderen komen niet meer vanzelfsprekend in contact met de natuur. En dat terwijl buiten zijn juist zo goed voor de gezondheid is. Bovendien bevordert het de sociale contacten en helpt zo eenzaamheid tegen te gaan. Daarom bundelen het Ouderenfonds en Staatsbosbeheer hun krachten en organiseren ze vanaf deze maand speciaal op ouderen toegesneden excursies in natuurgebieden over het hele land.

Excursies

Bij deze excursies ligt het tempo lager dan bij reguliere excursies en is naast de boswachter of natuurgids van Staatsbosbeheer een aantal vrijwilligers van het Ouderenfonds aanwezig. Ook is er speciale aandacht voor rolstoeltoegankelijkheid, ruime parkeergelegenheid en dieetwensen. Afgelopen vrijdag zijn de eerste excursies georganiseerd in de Peel en in de Schoorlse Duinen. Op de evenementenpagina van het Ouderenfonds is het complete overzicht te vinden en verschijnen regelmatig nieuwe data.

Staatsbosbeheer heeft naast het beschermen van de natuur een brede maatschappelijke rol. De organisatie heeft de ambitie deze betrokkenheid verder te vergroten, door vanuit zijn terreinen meer synergie te zoeken met andere maatschappelijke opgaven, zodat nog meer mensen de natuur kunnen beleven.

Ouderenfonds

Het Nationaal Ouderenfonds (NOF) ontwikkelt met haar partners interventieprogramma’s ter voorkoming en als bestrijding van eenzaamheid en rolt deze landelijk uit. Hiermee zorgt het NOF er niet alleen voor dat ouderen in beweging komen, maar ook sociaal actief blijven. Naast Schrijfmaatje kunnen ouderen ook meedoen aan andere projecten zoals Match, de Zilverlijn, Nationale Ouderendag, OldStars, Seniorenplezier, Stranduitjes, Samen Breien en andere activiteiten. Zie ook ouderenfonds.nl en de evenementenpagina met een compleet overzicht. Wie zich wil opgeven als vrijwilliger kan hier ook terecht.

Meer over dit onderwerp