Nieuws

Vogeleiland Bliek in Haringvliet geopend

  • 05 februari 2019

Midden in het Haringvliet heeft het Wereld Natuur Fonds een eiland gebouwd, speciaal voor broedende vogels en voor vissen, die in de ondieptes kunnen rusten en paaien. Dinsdag 5 februari is het eiland, genaamd Bliek, officieel geopend. Kirsten Schuijt, CEO Wereld Natuur Fonds: “Samen met de regio werken we als natuurorganisaties aan de droom van een dynamisch en veerkrachtig Haringvliet. Ik voel me heel trots dat ik vandaag met iedereen die Bliek mogelijk heeft gemaakt, dit stukje nieuwe deltanatuur mag openen.” Staatsbosbeheer en Hoekschewaards Landschap gaan het eiland beheren.

Sluizen op een kier

Sinds eind 2018 staan de Haringvlietsluizen voor het eerst sinds de permanente afsluiting in 1970 op een kier. Hierdoor is er weer een open verbinding tussen de rivieren Rijn en Maas en de Noordzee en dat is cruciaal voor trekvissen en vogels. Toch ontstaat dan niet meteen eb en vloed met zandbanken, die vogels en vissen zo hard nodig hebben. Daarom heeft WWF een eiland met onmisbare voedsel-, broed- en paaiplaatsen voor vogels en vissen gebouwd.

Kustbroeders en opgroeiende vissen

Debbie Kamphuis, divisiedirecteur van Staatsbosbeheer: “In het Haringvliet beheren wij vogelgebieden als de Slijkplaat en de Ventjagersplaten, plekken waar jaarlijks grote aantallen vogels verblijven. Het nieuwe eiland Bliek en de ondiepe delen daaromheen zijn een belangrijke uitbreiding in de Delta voor kustbroedvogels en voor opgroeiende vissen. Onze experts verwachten hier in de toekomst diverse kustbroeders zoals sternen, zwartkopmeeuwen en visdiefjes. We willen Bliek ontwikkelen tot een geliefde plek voor vogels en vissen. Het is niet alleen een mooie ontwikkeling voor de natuur, maar ook voor toekomstige bezoekers." 

Kijkhut

Naast de natuurfunctie krijgt het eiland namelijk een recreatieve functie. Vanaf 1 mei kun je het eiland per boot bereiken en een kijkje nemen vanaf een uitkijkpunt, gemaakt door Vogelbescherming Nederland. Het eiland biedt een uitstekende mogelijkheid om de bewoners van het Haringvliet te laten zien hoe mooi en rijk de monding van Rijn en Maas kan zijn.

Jonge haring

Voor de naam van het eiland was een prijsvraag uitgeschreven. Uit bijna 1.000 inzendingen is gekozen voor de naam 'Bliek'. Arjen de Jong uit Amsterdam heeft de naam bedacht. "Ik zou het eiland 'Bliek' willen noemen. Een jonge haring noem je ook wel een bliek. Dus hoe noem je een jong eiland in het Haringvliet?... Precies!"

Droomfonds Haringvliet

Het nieuwe eiland maakt onderdeel uit van het Droomfondsproject Haringvliet.

Meer over dit onderwerp