Natuurgebied

Haringvliet

Een groot watersportparadijs, om heerlijk te zeilen of te surfen. Met langs de oever prachtige doorgeschoten wilgenbossen.

Surfen en zeilen op het Haringvliet

Het Haringvliet in Zuid-Holland is een eldorado voor watersporters en natuurliefhebbers. Deze zoete rivierarm is met zijn oppervlakte van 7.000 hectare een paradijs om te zeilen en te surfen.

Voor 1970 stond het Haringvliet nog in open verbinding met de Noordzee. Er was volop getij en een geleidelijke overgang van zout naar zoet water. Omdat bomen geen zout verdragen was het landschap langs het Haringvliet altijd heel open. De Haringvlietdam, één van de grote Deltawerken, heeft dit totaal veranderd. Nu zie je vanaf Numansdorp overal doorgeschoten wilgenbossen verschijnen.

Met het Kierbesluit van 2003, waarbij de Haringvlietsluizen permanent op een kier komen te staan, wordt de natuurlijke overgang van zout naar zoet water hersteld. Dit is heel belangrijk voor trekvissen, die nu weer makkelijk de rivier kunnen optrekken. In het najaar van 2018 gingen de Haringvlietsluizen bij de Zuid-Hollandse eilanden op een kier.

Contact
boswachter Lotte Dalmeijer
Lotte Dalmeijer Boswachter van dit gebied
Veerweg 1C
3281 LX Numansdorp
zuid-hollandsedelta@staatsbosbeheer.nl 0186-658282