Nieuws

Boswachters helpen collega's Terschelling afval ruimen

  • 09 januari 2019

In overleg met de gemeente Terschelling zet Staatsbosbeheer extra materieel en menskracht in om de stranden op het eiland schoon te maken. Met vier 4x4’s, twee trekkers met kar en 30 mensen wordt vooral het heel kleine plastic afval langs de vloedlijn opgeruimd. Juist deze kleine deeltjes vormen een gevaar voor het ecosyteem.

Klein afval

Teams uit Fryslân en van Texel, in totaal 22 boswachters en twee 4x4’s, schepen vandaag in voor Terschelling. Morgen helpen ze de hele dag de collega’s op het eiland met het opruimen van afval uit de containers van MSC Zoe. Boswachter Remi Hougee: "Het grote afval is zo goed als weg. Maar het is juist het kleine afval waar we ons zorgen over maken. Als we dat niet opruimen verdwijnt dat in de plastic soep of in de magen van vogels en zeedieren."

Met de hand

De stranden op Terschelling zien er op het eerste gezicht goed uit. Maar wie goed kijkt ziet met name langs de vloedlijn veel kleine plastic deeltjes liggen. Het stormachtige weer van maandag en dinsdag heeft deze op het strand achtergelaten. Best een klus om juist dit kleine afval op te ruimen, zegt Hougee: "Deze stukjes moeten allemaal met de hand worden opgepakt. We kunnen hier op dit moment geen machines voor gebruiken. We zijn ontzettend blij dat collega’s van Texel en de vaste wal komen helpen, alleen hadden we dat nooit gered."

Paraat

De verwachting van Staatsbosbeheer is dat de meer handen lichter werk maken en dat het afval dat er nu ligt in een dag opgeruimd kan worden. Maar ook na morgen blijven verschillende teams paraat. Het valt niet uit te sluiten dat er de komende weken of maanden nog een keer een beroep moet worden gedaan op de extra handen. De gemeente Terschelling heeft overigens voor de individuele opruimer vuilniszakken bij de strandovergangen neergelegd en de afvalcontainers blijven voorlopig ook nog aanwezig.

Meer over dit onderwerp