Nieuws

Laatste nieuws over opruimacties Wadden

 • 04 januari 2019

Van stoelen tot speelgoed en van verpakkingsmateriaal tot koelkasten; de stranden van de eilanden, de wadplaten en de dijken op het vasteland in het Waddengebied liggen ermee bezaaid. De spullen zijn afkomstig van het containerschip MSC Zoë, dat in de nacht van 1 op 2 januari j.l. 277 containers verloor op de Noordzee boven Borkum.

Update 8 januari

Er is de afgelopen week door vrijwilligers en organisaties heel veel rotzooi opgeruimd. De huidige situatie (storm en het hoge water van vandaag en morgen) baart zorgen: als er gezonken containers openbreken kan er opnieuw een enorme lading rotzooi aanspoelen. 

Op de vaste wal spoelt nu nog rommel aan, maar de waterschappen roepen vrijwilligers op om thuis te blijven. Er is dijkbewaking en de situatie is te gevaarlijk. 

Meer informatie kan je vinden op de websites van:

Stand van zaken 4 januari

Het afval, waaronder zakken met de schadelijke stof organische peroxide, vormt een bedreiging voor mens en natuur op de Wadden. Vandaar dat er met man en macht wordt gewerkt aan het opruimen ervan. Alle hulp is daarbij welkom. Wil je meehelpen? Check dan waar de hulp het hardst nodig is:

 • Texel: heeft op dit moment geen hulp nodig (zie bericht).
 • Vlieland: strand voorlopig schoon.
 • Terschelling: onder andere Stichting De Noordzee organiseert opruimacties. Kijk hier voor het laatste nieuws op de site van Bestemming-terschelling.nl, De Stichting Noordzee  en de website van de gemeente Terschelling.
 • Ameland: de gemeente Ameland coördineert de opruimacties.
 • Schiermonnikoog: de gemeente Schiermonnikoog coördineert de opruimacties.    
 • Kust vasteland Groningen en Friesland: Zeehondencentrum Pieterburen helpt ons met opruimacties. Omdat we afhankelijk zijn van de weersomstandigheden, wordt er per dag bepaald waar er opgeruimd wordt. Op de Facebook-pagina van het Zeehondencentrum Pieterburen staat de laatste informatie.
  Bij Wetterskip Fryslân vind je informatie over opruimacties langs de Friese waddenkust.
 • Op Engelsmanplaat zijn momenteel geen vrijwilligers nodig. Hier zijn de vaste vrijwilligers aan het werk, in samenwerking met Rijkswaterstaat en de Waddenunit van LNV.
 • Op de Rottums (Rottumeroog, Rottumerplaat en Zuiderduin) houdt Rijkswaterstaat houdt dit weekend een schoonmaakactie Het schoonmaken gebeurt samen met Staatsbosbeheer, de Waddenunit en een tiental vaste vrijwilligers van de Stichting Vrienden van Rottumeroog en Rottumerplaat. Deze vrijwilligers hebben ervaring met het opruimen op deze eilandjes en werken onder aansturing van de boswachter van Staatsbosbeheer. Er zijn voldoende vrijwilligers beschikbaar om te helpen.

Tips voor als je gaat helpen

 • Zorg voor warme, water- en winddichte kleding.
 • Sluit je aan bij een georganiseerde actie en let goed op de instructies van de coördinatieteams. Ga niet alleen op pad en zeker niet in het donker.
 • Instructies en info over de gevaarlijke stoffen vind je op de website van de Veiligheisregio Fryslan.
Meer over dit onderwerp