Natuurinclusieve landbouw

Melkveebedrijf De Voorn Hassink

De broers Albert en Teun Hassink runnen samen met de rest van de familie het melkveebedrijf de Voorn Hassink en Natuurboerderij Villa Bakhuis. De Voorn is een extensief, bijna gesloten melkveebedrijf in Oene, met Fleckvieh dubbeldoelkoeien. De natuurboerderij Villa Bakhuis staat iets verderop in Veessen. Deze locatie herbergt de vleesveetak van het bedrijf en heeft ruimte voor stro-opslag, een verkoopruimte voor vlees en een conferentie/vergaderruimte die ook dienstdoet als trouwlocatie.

Stallen en mest

De melkkoeien staan nu nog het hele jaar binnen in een standaard ligboxenstal. Albert Hassink wil graag een vrijloopstal realiseren, gestrooid met natuurmaaisel. Dit hangt af van de zekerheid van extra grond van onder meer Staatsbosbeheer. De kalveren en het vleesvee staan nu al in een moderne potstal. Hier wordt vooral gestrooid met natuurmaaisel. De drijfmest en een groot deel van de ruige mest krijgen een behandeling met micro-organismen om stikstof vast te houden. Het bedrijf vraagt geen derogatie voor de mest aan en kan alle mest kwijt op eigen grond.

Voer

Het doel van het bedrijf is om al het voer dat de koeien en stieren eten zoveel mogelijk op het eigen bedrijf te verbouwen. Naast de diverse soorten gras verbouwen ze voederbieten, luzerne en maïs. Van de eiwitrijke luzerne/gras worden grasbrok en hooi gemaakt, waardoor het niet nodig is krachtvoer in te kopen.

Vleesverkoop

Het vee is van het fleckviehras. Deze koeien zijn aangepast aan de natuurlijke omstandigheden van de natuurinclusieve boerderij. Hassink houdt al het jongvee aan, dus ook de stiertjes. Alle koeien kalveren op natuurlijke wijze af. Het bedrijf verkoopt het vlees zelf via de eigen locatie en een webshop. Ook is het vlees te koop in lokale winkels en twee supermarkten in de omgeving. Met twaalf ondernemers zit Villa Bakhuis in de coöperatie Boerenhart Veluwe IJsselvallei om de lokale afzet van vlees verder te bevorderen.

Natuur en biodiversiteit

Hassink beheert 86 hectare natuurgrond van Staatsbosbeheer. Daarnaast zet het bedrijf zich in voor het verhogen van de biodiversiteit op eigen grond. Zo worden er een parkbos, een productiebos, verschillende poelen, verlaagde oevers, houtwallen en struwelen en tien hectare bemestingsvrije zones beheerd. Ook werken ze aan bodemverbetering door gebruik van bokashi en vaste mest en gebruiken ze zo weinig mogelijk kunstmest. Daarnaast zijn er maatregelen getroffen voor zwaluwen op het erf.

Bedrijfsinformatie

Bedrijfsnaam: 
 Melkveebedrijf De Voorn Hassink en Natuurboerderij Villa Bakhuis
Ondernemer:   Albert en Teun Hassink
Type bedrijf:   Melk- en vleesvee, winkel, vergader- en trouwlocatie
Provincie:   Gelderland
Website:   IJsselrund.nl
Omvang:   116 ha eigen grond, 86 ha pacht Staatsbosbeheer, 68 ha pacht van derden

Meer weten?