Biologische melkveehouderij
De boerderij wordt gerund door Joost Boons en D. Boons-Lammersen, en beslaat zowel eigen gronden in Overijssel en Gelderland als gepachte natuurgronden van Staatsbosbeheer. De recente uitbreiding met 45 hectare Staatsbosbeheer-grond in Wilp biedt extra ruimte en draagt bij aan een gesloten bedrijfsvoering, met een hectare grond per melkkoe.
Zelfvoorzienende vee- en akkerbouw
Op Ekoboerderij Boons staat zelfvoorzienend werken centraal. De boerderij produceert grotendeels eigen ruw- en krachtvoer, waaronder gras-klavermengsels die de bodem verrijken met stikstof. Akkerbouw wordt slim gecombineerd met mengteelten zoals erwten en triticale — een graansoort die de voordelen van tarwe en rogge combineert. Ook maïs wordt op de boerderij geteeld, alles volledig zonder gewasbeschermingsmiddelen.
Potstal en natuurlijke bemesting
De koeienstal van Boons bestaat voor de helft uit een potstalsysteem, wat zorgt voor een rijke voorraad aan vaste stalmest. Deze mest wordt jaarlijks over de percelen verdeeld en verbetert de bodemstructuur, het bodemleven en het vermogen van de grond om water en voedingsstoffen vast te houden.
Beheer van natuurterreinen
Ekoboerderij Boons beheert met zorg en kennis diverse natuurterreinen. De gepachte gronden bestaan voornamelijk uit kruiden- en faunarijk grasland, aangevuld met tien hectare glanshaverhooiland. Ook op de eigen grond zijn er percelen met botanisch beheer. Door dit type beheer draagt de boerderij bij aan biodiversiteit en natuurbehoud.
Toekomstplannen en verdere ontwikkeling
Om de kringloop verder te sluiten, onderzoekt Boons de mogelijkheden om stro te vervangen door natuurmaaisel als strooisel. Dit zou de afhankelijkheid van externe bronnen verminderen en bijdragen aan een volledig duurzame bedrijfsvoering. Met kennis van de zware rivierklei en aangepaste mechanisatie is Ekoboerderij Boons goed ingesteld op het beheer van deze vruchtbare, maar uitdagende gronden. De samenwerking met Staatsbosbeheer biedt kansen voor verdere ontwikkeling en innovatie in biologische landbouw.