Van vleesveebedrijf naar biologische melkveehouderij
Willem van der Linden had altijd al de ambitie om boer te worden, ondanks dat hij geen boerenachtergrond had. In 2003 kon hij een bedrijf overnemen in de Bethunepolder, waar hij begon met een gangbaar vleesveebedrijf. Naarmate steeds meer boeren uit de polder vertrokken, kreeg Van der Linde steeds meer land in gebruik. In 2008 maakte hij de overstap naar een biologisch melkveebedrijf, waarmee De Bethune een nieuwe koers insloeg richting duurzame landbouw.
De bijzondere Bethunepolder
De Bethunepolder staat bekend om de grote hoeveelheden kwelwater die er opborrelt. Dit maakt het een bijzonder en dynamisch landschap. In 2008 is door de provincie een ambitieus plan gelanceerd om het gebied om te vormen tot nieuwe natuur. Na intensieve onderhandelingen is in 2012 een plan gerealiseerd waarin natuur, recreatie, landschap en landbouw in balans samenkomen.
Natuurbeheer en extensieve bedrijfsvoering
VOF De Bethune is volledig gevestigd op natuurgrond en grenst aan het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Bovendien is het een belangrijk waterwingebied voor Waternet. Sinds 2009 werkt Van der Linde met een extensieve, biologische bedrijfsvoering. Dit betekent dat de melkveehouderij hand in hand gaat met natuurbeheer. Op het erf zelf is al veel natuur gerealiseerd en ook buiten het bedrijf draagt De Bethune bij aan een gezonde bodem door maaisel uit het gebied te verwerken tot hoogwaardige compost. Deze compost wordt veel gebruikt op biologische akkerbouwbedrijven om het organische stofgehalte en het bodemleven te verbeteren.
Robuuste veestapel en innovatie
De runderen op De Bethune zijn kruisingen van blaarkoppen, MRIJ en Fleckvieh, rassen die goed gedijen op natuurgras. De veestapel is gezond en duurzaam; in 2014 had De Bethune de oudste veestapel van Nederland onder bedrijven met meer dan 200 koeien. Door voortdurend bij te sturen in grondgebruik en bedrijfsvoering, blijft De Bethune een innovatief voorbeeldbedrijf. De opgedane kennis en ervaring maken het een inspirerende plek voor toekomstige deelnemers aan pilots en projecten in duurzame landbouw.