Veelgestelde vragen over kappen

Het kappen van bomen roept veel vragen op. Logisch! Bomen zijn belangrijk in de strijd tegen klimaatverandering, en wij Nederlanders zijn gek op natuur, en dan vooral op bomen. Staatsbosbeheer kapt bomen dan ook niet zomaar, we hebben hier een aantal redenen voor. Die leggen we graag uit in de onderstaande antwoorden op veelgestelde vragen over kappen.
  • Om een bos gevarieerd en toekomstbestendig te houden voor mens, plant en dier, is bomenkap nodig. Als te veel bomen ongeveer dezelfde leeftijd hebben, moeten oudere bomen soms plaats maken voor jongere. Dit om ervoor te zorgen dat er ook in de toekomst mooi bos staat. En soms moet je de ene boom kappen om de ander de ruimte te geven tot volle wasdom te komen. Maar we kappen ook omdat we willen bijdragen aan duurzame houtproductie in Nederland. Kap is ook nodig voor de veiligheid, zoals in het geval van essentaksterfte. Aangetaste bomen kunnen plotseling omvallen en dat willen we natuurlijk voorkomen. Soms is het ook nodig om bomen te kappen om een bos om te vormen naar andere natuur, bv heide of stuifzand, voor instandhouding van de biodiversiteit. Niet alleen omdat we ons verantwoordelijk voelen voor het behoud van planten- en diersoorten, maar ook omdat er internationale afspraken zijn over biodiversiteit. Overigens werken we altijd volgens de duurzaamheidsprincipes van FSC en Gedragscode Bosbeheer. Lees meer over de verschillende redenen voor houtkap.

  • ‘Verdienen’ doet denken aan het maken van winst die gedeeld wordt met aandeelhouders. Zo werkt het bij ons niet. We kappen in de eerste plaats voor de bosontwikkeling. Om variatie te behouden en bomen de ruimte te geven zodat ze dikker kunnen worden. Maar één van onze doelstellingen is ook het duurzaam produceren van natuurlijke, hernieuwbare grondstoffen zoals hout. Onze maatschappij heeft een steeds grotere behoefte aan hout van eigen bodem. Het geld dat de houtverkoop ons oplevert, steken we allemaal weer in het beheer van het bos. Zo kunnen we bijvoorbeeld het bos verjongen, zodat ook generaties na ons van alle voordelen van bos kunnen blijven genieten. Lastig daarbij is dat we bij de houtverkoop afhankelijk zijn van wisselende marktprijzen, terwijl de beheerkosten alleen maar stijgen. 

  • Nee. Biomassa is een bijproduct van ons bosbeheer, geen doel op zich. Het hout van de bomen die we kappen willen we zo hoogwaardig mogelijk toepassen. Voor meubels en vloeren bijvoorbeeld. Goed hout verbranden is niet alleen zonde, ook financieel niet verstandig. Takken waaruit geen planken te zagen zijn, laten we vaak liggen als voeding voor het bodemleven en bieden we deels aan als grondstof voor groene energie. Ook stammen van zeer lage kwaliteit en snoeihout, waarvoor geen andere toepassing te vinden is, worden biomassa. 

    Verbranding van dit materiaal levert nog steeds CO2-uitstoot op, maar de nieuwe bomen waar we voor zorgen nemen deze weer op. Wij streven altijd naar de meest hoogwaardige toepassingen van ons hout – en met de langste vastlegging van CO2. Lees meer over Biomassa