Natuurgebied

Zuidwest-Drenthe

Laat je verrassen door de bijzondere natuur van Zuidwest-Drenthe. Minstens zo mooi als de grote Drentse parken, en vol met unieke vondsten.

Verrassend Zuidwest-Drenthe

De grote nationale parken Dwingelderveld en Drents-Friese Wold zijn erg bekend. Minstens zo mooi en verrassend is een gebied als de Havelterberg. Met zijn bijzondere plantengroei en schaapskudde is deze archeologische schatkamer een echte verrassing.

Eigenlijk is de Havelterberg een op zijn kant gezette stuwwal, waardoor het keileem aan de oppervlakte komt. Deze bijzondere grondsoort zorgt voor bijzondere plantengroei. Vanaf de ‘berg’ kun je heel ver kijken. Ook is er een uitgestrekt heideveld waar een schaapskudde loopt.

De Havelterberg wordt wel het Pompeï van Drenthe genoemd. De bodem zit vol archeologische vondsten. Zo zijn er twee hunebedden en tientallen grafheuvels, maar ook vondsten uit recentere geschiedenis. Je vind er bijvoorbeeld de restanten van vliegtuighangars uit de 2e wereldoorlog, ingegraven in de stuwwal. Allemaal verrassingen die je tegenkomt in Zuidwest-Drenthe.

Contact
boswachter met verrekijker
Boswachters Zuidwest-Drenthe Boswachter van dit gebied
Achter 't Zaand 2A
7991 NG Dwingeloo
zuidwestdrenthe@staatsbosbeheer.nl