Natuurgebied

Zeeuws-Vlaanderen

De Westerschelde maakte Zeeuws-Vlaanderen. Nog steeds is dit een gebied met veel water. En het wemelt er van de watervogels.

Bezoekersinformatie

Ligging

Ten zuiden van de Westerschelde.

Deelgebieden

Autriche, Axelse Gat, Axelse Kreek, Boschkreek, Braakman-Noord, Braakman-Zuid, Cambron, Canisvliet, Clingepolder, De Knokkert, De Plate, De Ratte, De Vogel, Driewegen, Eekloosche Watergang, Eiland van de Meijer, Fort Sint Jacob, Fort Sint Joseph, Fort Sint Livinus, Gat van Ko, Gat van Pinte, Graauwse Kreek, Groot Eiland, Groote Gat, Grote Putting, Isabellahaven, Kapersgat, Karnemelkpolder, Koegat, Koninginnehaven, Kromme Watergang, Liniedijk, Margarethapolder, Mauritsfort, Meester van der Heijdengroeve, Moerspuische Watergang, Nummer Een, Passageule, Passluis, Platen van Hulst, Plasschaert, Polsvliet, Pontebos, Pyramide, Riemenskreek, Rotte Kreek, Schapenbout, Schor van Ossenisse, Sint Kruis Kreek, Smitsschorre, Staats-Spaanse Linie, Toniobosje, Van Waes, Vlaamse Kreek, Vogel-Zuid, Weelkens, Westdorpe, Zeegat, Zenderbosje, Zestigvoet, Zoetevaart en Zwartenhoekse Kreek.

Grootte gebied

  • Margaretha I: 95 hectare.
  • Margaretha II: 55 hectare.
  • Braakman: 500 hectare.
  • Canisvliet: 100 hectare.
  • De Knokkert: 61 hectare, waarvan 20 hectare Bos van Erasmus.
  • Eiland van de Meijer: 30 hectare.
  • Gat van Pinte: 35 hectare.
  • Staats-Spaanse Linies: 60 hectare.

Geopend

Een deel van de Margarethapolder is erg gevoelig voor verstoring. Bezoekers mogen hier alleen onder begeleiding van een gids, buiten het broedseizoen, het natuurgebied betreden. Het andere deel van de Margarethapolder is het hele jaar toegankelijk. Let op de borden!

Struinen

Op het Eiland van de Meijer mag je van de paden af. Startlocatie: P-plaats aan de Kraagdijk tussen Spui en Terneuzen of aan de Parkeerplaats aan de Groene Weg, Zaamslag. Ook in Braakman-Noord hoef je niet op de paden te blijven. Startlocatie: Braakmanboerderij, Braakman 5, 4521 PV Biervliet.

Fysieke beperking

Het fietspad is goed toegankelijk met een rolstoel of scootmobiel. Parkeren bij de boerderij op Braakmanweg 5, Biervliet geadviseerd.

Honden

Honden zijn aangelijnd welkom. In het begrazingsgebied zijn honden niet toegestaan.

Informatiecentrum Braakmanboerderij

Een goed startpunt voor je bezoek aan natuurgebied Braakman in Zeeuws-Vlaanderen is de Braakmanboerderij. Je vindt er een informatiecentrum, waar je terechtkunt voor informatie over alle natuurgebieden van Staatsbosbeheer in Zeeuws-Vlaanderen. Geniet hier van een kopje koffie, thee, frisdrank of een lekkere koek.

Ook voor kinderen is er van alles te beleven. Ga samen op zoek naar haaientanden in de zandbak, bekijk de opgezette dieren, voel in de laadjes van de ontdekkingskast of knutsel een natuurwerk in elkaar. Buiten kun je naar hartenlust struinen, in het speelbos spelen, vogels spotten vanachter de gluurmuren of ontdek het splinternieuwe Kabouterpad.

Adres: Braakmanweg 5, 4521 PV Biervliet. Geopend op zondag, van 1 april tot en met 28 oktober, van 13.00 tot 16.30 uur. 

Activiteit of evenement melden

Wil je een activiteit of evenement organiseren in dit gebied? Meld je dan minimaal 4 weken van tevoren bij de boswachter. Voor meer informatie: aanmelden van evenementen en activiteiten.