Natuurgebied

Uiterwaarden Lek

‘s Zomers grazen koeien er op de bloemrijke graslanden. ‘s Winters vangen de uiterwaarden overtollig regen- en smeltwater op.

Over de Uiterwaarden Lek

Riviereiland de Bol

Op het riviereiland de Bol zijn nog levende rivierduinen te vinden. Dat is tegenwoordig zeldzaam en daar is Staatsbosbeheer dan ook zuinig op. Op deze rivierduinen, die een temperatuurverschil kennen van soms wel 50 graden Celsius, zijn planten te vinden die alleen op rivierduinen kunnen groeien: echte kruisdistel, sikkelklaver en kattendoorn. Vooral in de maanden mei en juni geven de planten op de rivierduinen het eiland kleur. In de stijlrandjes broeden ‘s zomers oeverzwaluwen en ijsvogels. In de winter kiezen de kleine zwanen, herkenbaar aan hun gele snavels, de binnenlek uit als slaapplaats. Soms slapen daar wel meer dan 400 kleine zwanen bij elkaar en dat is waar schouwspel. Vanaf de Lekdijk is dit schouwspel goed te volgen.

Recreatieschap Stichtse Groenlanden

In de uiterwaarden van de Lek beheert Staatsbosbeheer ook gebieden van Recreatieschap Stichtse Groenlanden:

 • Heulse Waard (Schalkwijk)
  Een recreatieterrein met picknicktafels, speelveld met speeltoestellen, parkeerterrein en toiletgebouw.
 • Honswijkerplas (Tull en 't Waal)
  Een zwemplas met een speelweide met verschillende speeltoestellen en zijn er picknickweides. Op de ruime zandstranden en grasoevers kun je zonnen en luieren. Vanaf de steigers gooi je je hengel uit en vind je de rust aan het water.
 • Salmsteke (Lopik)
  De uiteraard word heringericht met een veilige zwemplas en ruimte voor wandelaars, hondenuitlaters en horeca. De oplevering staat gepland begin 2024.
 • 't Waal (Tull en 't Waal)
  Een aantrekkelijk oeverrecreatiegebied dat bestaat uit twee delen: 't Waal-West en 't Waal-Oost, met natuurlijke strandjes, recreatieweiden, een toiletunit, struinmogelijkheden en parkeerplaatsen. 't Waal is uitermate geschikt voor zwemmen, luieren, zonnen, wandelen en sportieve activiteiten.  

Kijk voor meer informatie op recreatieschapstichtsegroenlanden.nl/recreatiegebieden.