Natuurgebied

Terschelling

Tussen Noordzee en Waddenzee liggen bossen, strand, duinvalleien en heide. Een snoer van dorpjes verbindt west met oost.

Bezoekersinformatie

Ligging

Terschelling is het derde Nederlandse Waddeneiland en ligt tussen Vlieland en Ameland.

Deelgebieden

Strand, duinen, kwelders en bossen vormen op Terschelling een aaneengesloten natuurgebied. De Boschplaat, de Noordsvaarder, de Koegelwieck zijn hierbinnen de bekendste gebieden.

Grootte gebied

Ca. 11.000 hectare, waarvan 9.500 hectare wordt beheerd door Staatsbosbeheer.

Geopend

De natuurgebieden op Terschelling zijn bijna het gehele jaar toegankelijk. Alleen delen van de Boschplaat en een broedgebied bij West aan Zee zijn van maart tot en met augustus afgesloten vanwege de broedende vogels en rustende zeehonden.

Fysieke beperking

Voor mensen met een fysieke beperking is er een rolstoelpad in het bos- en duingebied ten noordwesten van West-Terschelling. Het is 2,5 kilometer lang en deels onderdeel van een fietspad. Start: Paviljoen de Walvis, West-Terschelling. Dit pad sluit aan op een geschikt pad over het Seinpaalduin, waar een mooi uitzichtpunt te bezoeken is.

Honden

In de natuurgebieden op Terschelling zijn honden welkom, mits aangelijnd. Alleen als uw hond onder appèl staat mag hij op het strand en in het bos los lopen. Houd daarbij wel rekening met andere mensen en dieren; wandelaars, fietsers en ruiters, maar ook geiten en schapen, broedende vogels en andere dieren kunnen erg schrikken van uw hond. Download hier de folder honden op Terschelling

Natuurschuur Lies

In de natuurschuur aan de Duinweg 4 in Lies vind je wisselende tentoonstellingen over de natuur op Terschelling. Je vindt er natuurgidsen, waarin je kunt opzoeken wat je op het eiland gezien hebt. Ook starten er excursies met de boswachter, die je van alles en nog wat kan vertellen over de strandvogels. Bestudeer de rijke natuur van dit Waddeneiland en laat je verrassen door zijn flora en fauna.

Fietsen en mountainbiken

Terschelling heeft ruim 30 kilometer fietspad door de bossen en de duinen. Ook op het strand is het toegestaan om te fietsen. Daarnaast zijn er paden geselecteerd door het bos en de duinen waarop gefietst mag worden. Dit zijn echter allemaal paden waar je als fietser/mtb’er te gast bent en dus ook wandelaars en ruiters tegen kunt komen. Houd hier rekening mee. Op Terschelling zijn geen speciale MTB paden en routes. Download de folder MTB op Terschelling.

Huifkartochten

Terschelling op een andere manier ontdekken? Stap in een huifkar en laat je meevoeren over het Waddeneiland tijdens een van de tochten door duinen, bos, over het strand of over Europees Natuurreservaat de Boschplaat. Deze tochten worden aangeboden door Huifkarbedrijf Terpstra en Puur Terschelling.

Bereikbaarheid met het OV

Om op Terschelling te komen kunt u gebruik maken van de veer- en sneldiensten die dagelijks meerdere keren vanuit Harlingen richting het eiland vertrekken. Het beste kunt u per trein of auto naar Harlingen reizen. Ook zijn er goede busverbindingen vanuit Alkmaar, Leeuwarden en Heerenveen naar Harlingen.

Activiteit of evenement melden

Wil je een activiteit of evenement organiseren in dit gebied? Meld je dan minimaal 4 weken van tevoren bij de boswachter. Voor meer informatie: aanmelden van evenementen en activiteiten.