Natuurgebied

Orvelte

In Orvelte ga je terug in de tijd. Niet alleen in het museumdorp, maar ook in de omgeving kom je alle elementen van het essenlandschap van de 19e eeuw tegen.

Orvelte: een kijkje in het verleden

In museumdorp Orvelte ga je even helemaal terug in de tijd en kun je het leven in het esdorp in de 19e eeuw terugzien. Ook de natuur in en rond het dorp is karakteristiek; de eeuwenoude bomen op de brink, de kalverweiden, het beekdal, de houtwallen, heide en bos zijn allemaal onderdeel van het oude Drentse essenlandschap. Maar het mooiste van Orvelte – het hele jaar door - zijn de grote rietgedekte boerderijen aan de smalle klinkerweggetjes, vaak met een eigen ‘huisweide’. De brink ligt nog altijd in het midden, de eeuwenoude bomen groeien gestaag door en op de essen rond het dorp grazen nog altijd schaapskuddes.

In Orvelte vind je een unieke combinatie van een monumentaal dorp en een omgeving met bijna alle kenmerken van het oude Drentse landschap. Het dorp heeft nog steeds een open landelijk karakter, met dank aan de huisweiden. Ook de essen, bouwlanden in de nabijheid van de dorpskern, zijn al eeuwen onveranderd. Orvelte geeft een goed beeld van hoe het Drenthe van 1900 eruit zag. Boswachterspad Oer ‘t Veld brengt je langs alle aspecten van dit karakteristieke essenlandschap.

Contact
boswachter met verrekijker
Orvelte Boswachter van dit gebied
Ieberen 1
9442 TJ Elp
hartvandrenthe@staatsbosbeheer.nl